Новини от област Стара Загора и България

Ръст

ВяЕЦ "Свети Никола" отбеляза ръст на произведената електроенергия с 22%

ВяЕЦ Свети Никола отбеляза ръст на произведената електроенергия с 22%
Divident.€U Divident.€U

Най-големият вятърен парк в България осигури консумацията за полугодието на 116 000 домакинства

Ръст с повече от 22% на произведената електроенергия отбелязва вятърен парк „Свети Никола“ през първото шестмесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. За периода януари-юни т.г. ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира 210 355 МВтч. зелена електроенергия, спрямо 172 000 МВтч. година по-рано. Това показва анализ на производствените данни на най-големият вятърен парк в България. Мажоритарен собственик и оператор на ВяЕЦ – „Свети Никола” е AES България.


Произведената през полугодието електроенергия от ВяЕЦ „Свети Никола“ се равнява на средното потребление за 6 месеца на 116 000 български домакинства. Затова може да се каже, че благодарение на вятърния парк „Свети Никола“ домакинствата в община Варна са използвали само възобновяема енергия и са били въглеродно неутрални по отношение на електропотреблението си през първите 6 месеца на 2022 г. Това е поредната крачка към по-зеленото енергийно бъдеще на България.

ВяЕЦ „Свети Никола“ има 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и представлява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България. ВяЕЦ „Свети Никола“ подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс и е в подкрепа на политиката на България към борба с климатичните промени.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика