Новини от област Стара Загора и България

България се присъедини към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика

България се присъедини към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
Divident.€U Divident.€U

България се присъедини към становището на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия в подкрепа на ядрената енергетика.
В съвместна статия участниците в инициативата призовават Европейската комисия да включи ядрената енергия в политиките на Зелената сделка и плана REPowerEU. Според тях включването на ядрената енергия в таксономията на ЕС е жизненоважно за справяне с изменението на климата и повишаване на енергийната независимост. Това ще осигури възможност за устойчиво финансиране на проекти от областта на ядрената енергетика в бъдеще.

Участниците в инициативата отбелязват, че наред с възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия има потенциала да формира основата на европейската безвъглеродна енергийна система. Като следваща стъпка ЕК следва да актуализира Илюстративната програма за ядрената енергетика (PINC) в съответствие с член 40 от Договора за Евратом.

„Търсенето на електроенергия ще се удвои през следващите 30 години и моментът за действие е сега. Ядрената енергия, като основен източник на нисковъглеродна енергия, може да играе съществена роля в енергиен микс, съвместим с целта за въглеродна неутралност, без масово прибягване до внос на енергия, а и е доказано, че климатичната неутралност и гарантирането на сигурност на доставките ще изискват инвестиция от € 500 милиарда евро в нови ядрени мощности до 2050 г. За да се отговори на това предизвикателство, ядрената енергия трябва да бъде включена в политиките на Зелената сделка и плана REPowerEU, както бе залегнала в Европейската стратегическа дългосрочна визия „Чиста планета за всички“, в която бе ясно посочено, че наред с възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия има потенциала да формира основата на европейската безвъглеродна енергийна система“, се казва в съвместната статия.

Към становището се присъединяват: България в лицето на Александър Николов, министър на енергетиката
• Хърватия: Давор Филипович, министър на икономиката и устойчивото развитие
• Чешка република: Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията
• Финландия: Мика Линтиля, министър на икономиката
• Франция: Агнес Пание-Рунашер, министър на енергийния преход
• Унгария: Проф. д-р Ласло Палкович, министър на технологиите и иновациите
• Полша: Анна Москва, министър на климата и околната среда
• Румъния: Вирджил Попеску, министър на енергетиката
• Словакия: Ричард Сулик, вицепремиер и министър на икономиката
• Словения: Боян Кумер, министър на инфраструктурата

Коментари към новината

Още новини от Икономика