Новини от област Стара Загора и България

Вълшебното дърво. Или живот с книга. (в един по-различен час по литература)

Вълшебното дърво. Или живот с книга. (в един по-различен час по литература)
Екатерина СТРАТИЕВА Екатерина СТРАТИЕВА

По пътя към лятото - с книга в ръка. Така пристъпи в царството на ваканцията 8 "Д" клас на ППМГ "Гео Милев" в Стара Загора.

Последен час по литература, последни разговори за книги, за смисъл и за посоки - в изкуството и в живота. Приюти ни летният сенчест двор в Детски отдел на библиотека " Родина" - за около час, в който осмокласниците споделяха думи, размишляваха върху цветове, рисуваха с тях СЪпреживени картини на истини - за радости и за болки, за тъга и за светлина.

Четат ли съвременните деца? При всички случаи, да. Четат, търсещи. Четат, искащи. Четат, съмняващи се. Четат, лутащи се... Да, лутащи се - между вчера и днес, между истини и лъжи, между утвърдени стереотипи за стъпване по земята и неуверени опити за реене между облаците...

Учат се да летят - стъпка по стъпка, небе по небе - с опити за оформяне на корици на книги; с илюстрации на любима литература; с ревюта на истории, разчетени между редовете. Авторите - от Астрид Линдгрен и Екзюпери, през Стивън Кинг до Богомил Райнов. Различни стълби - за различни височини. Всяка посвоему преживяна и трудна.

Говорихме, смяхме се, четохме, правихме снимки. И, разбира се, накрая дървото, което заедно нарисувахме сутринта, оживя. Короната му грейна от думи, написани от деца. Подарявам ви тайната на едно от най-искрящите му от радост листа - "Книгата за мен е свобода." - това написа на своето листо осмокласничката Сияна Алексиева. И лятото пристигна - свободно, с усмивка и с книга в ръка.

Екатерина Стратиева

Коментари към новината

Още новини от Образование