Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров пред местния парламент: Да се обединим и да поискаме летището!

4169 30/06/2022 14:19 Икономика Бизнес
Живко Тодоров пред местния парламент: Да се обединим и да поискаме летището!
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Отново повдигам въпроса за развиването на терените на Летище Стара Загора като индустриална зона – това е основният и най-добър начин да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред нас по повод Зелената сделка и предстоящите трансформаци. Това каза пред Общинския съвет на Стара Загора кметът Живко Тодоров. Той допълни, че Стара Загора трябва да има добра и работеща алтернатива. „Считам, че трябва да се обединим около това да поискаме от държавата летището, на което да бъде запазена пистата. Така тези 2200 дка да бъдат развити, да изградим необходимата прилежаща инфраструктура и тези терени да привличат инвеститори, търсещи големи терени“, призова кметът на общината.

Той припомни, че Индустриална зона „Загоре“ няколко пъти не бе предпочетена от компаниите, защото не може да отговори на изискване за размер на предлаганите площи. „Бъдещето на Стара Загора е свързано с тази тема. Вярвам, че ще намерим консенсус с Общински съвет и ще направим стъпки в тази посока, за да привличаме големите инвеститори“, каза по време на заседанието Тодоров.

На 40-тото заседание на местния парламент бяха разгледани общо 76 предложения. Гласувано бе финансовото подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция. 17 са документите, които отговарят на изискванията и ще получат подкрепа в размер на 3 хил. лева.

Упълномощен бе представител на Община Стара Загора за участие и гласуване по точките от дневния ред на Общо събрание на акционерите на „Индустриална зона Загоре“ АД, което бива свикано заради постъпил интерес за закупуване на имот. „Индустриална зона „Загоре“ е на път да бъде запълнена.

На второ четене одобрение получи Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Стара Загора /приета с Решение № 664 от 17.12.2020 г. на Общински съвет Стара Загора/.

Приет бе и Правилник за изменение на Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на Община Стара Загора. Избрани бяха общинските съветници, които да участват в състава Експертната комисия по чл. 9, ал. 1 от Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на културни проекти в Община Стара Загора. Старейшините са Дарин Петков, Петър Желязков, Валентина Бонева и Явор Гънчев.

С 31 гласа „За“ бе подкрепено изграждането на паметник на Тодор Александров в Стара Загора.
Общинският съвет утвърди промени в общинската транспортна схема, касаещи разписанието на автобус №204 – СБА – Гробищен парк 2. Съветниците подкрепиха и продължаване на дейността на Триажен COVID кабинет в ДКЦ I, с работно време от понеделник до петък.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика