Новини от област Стара Загора и България

БСП се отказа от преговори за съставяне на ново правителство с ПП

2001 29/06/2022 16:20 Политика Власт
БСП се отказа от преговори за съставяне на ново правителство с ПП
Divident.€U Divident.€U

Причината е изгонването на 70-те руски дипломати

БСП стопира преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на текущото народно събрание с "Продължаваме промяната". Причината за това е изгонването на 70 души от посолството на Руската федерация у нас, което според лидера на партията не било координирано с коалиционните партньори.

Това заяви след заседание на ръководството на БСП, проведено в Народното събрание партийният лидер Корнелия Нинова. Точните и думи са, че социалистическата партия "замразява" разговорите.

"Стопираме всякакви преговори за съставяне на ново правителство с ПП. Решението на бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в дипломатическата история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето това решение, както и по съдържанието, което има това решение", каза лидерът на "Позитано" 20.


За пореден път премиерът Петков взимал еднолично важно решение, но вече търпението се е изчерпало, остра бе Нинова. Макар и многократно попитана, тя не влезе в хронология кои са били другите еднолични решения, с които левицата не е била съгласна.

Социалистите и ще седнат на масата на преговорите с ПП само ако Кирил Петков не е номинацията за премиер.

Лидерът на БСП настоя още и президента Радев да свика КСНС по темата. И още - ще искат и закрито заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан директорът на ДАНС. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то значи има нещо сбъркано в държавата", добави Нинова.

Коментари към новината

Още новини от Политика