Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Общински съветници от ГЕРБ - СДС: Няма до допуснем щети на околната среда

2095 28/06/2022 16:04 Политика Власт
Общински съветници от ГЕРБ - СДС:  Няма до допуснем щети на околната среда
Divident.€U Divident.€U

Председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ – СДС в Стара Загора – Мария Жекова, заместникът ѝ арх. Мартин Паскалев и председателят на Постоянната комисия по здравеопазването доц. д-р Емил Славов коментираха пред журналисти две теми, включени в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 30 юни, които са предмет на обществен интерес.

Категорични сме, че няма да допуснем в нашата община да бъде използвана технология, която има дори само минимален риск да застраши здравето на хората и да нанесе щети на околната среда. Това заявиха общинските съветници относно предложението за стартиране на процедура по изготвяне на Оценка на въздействието върху околната среда, което трябва да извърши РИОСВ – Стара Загора, във връзка с постъпило инвестиционно предложение в Общината за изграждане на инсталация за оползотворяване на твърди битови отпадъци.
Капацитетът на депото край село Ракитница е запълнен над 60% и трябва да се търси най-безопасната и ефективна възможност за оползотворяването на отпадъците. „Затова, ако подкрепим стартирането на процедурата по ОВОС, ще искаме конкретен и ясен анализ относно технологията в документа, който ще изготвят експертите на Министерството на околната среда“ – поясни Мария Жекова.

„Немислимо е да се смята, че някой може да позволи да се внедри технология, която ще бъде в ущърб на обществото, в което всички живеем. Въпросът се състои в това, да не отхвърляме с лека ръка едно инвестиционна предложение, а да видим детайлното становище на специалистите и на учените дали то е подходящо и безопасно като технология. Но нашата цел е да защитим интереса на общността, който е свързан с това да имаме чиста околна среда“ – допълни доц. д-р Емил Славов.

Общинските съветници обясниха още, че едва след това ще се търси мнението на още експерти, както и че то ще бъде подложено на широки обществени обсъждания. През това време в Общината могат да постъпят и други алтернативни предложения за оползотворяване на твърди битови отпадъци, които следва също да преминат през задълбочена Оценка на въздействието върху околната среда.

Арх. Паскалев коментира и Общия устройствен план на община Стара Загора, който вече обхваща всички 51 села с ясно определени зони за застрояване.

„Големи промени в новия план в града не са правени, освен разширяване в посока изток и запад, с цел да бъдат увеличени площите за жилищно строителство, а в посока юг – заради увеличаване на индустриалното строителство“ – заяви арх. Паскалев. Той добави, че районът на бившето летище е предвиден като Зона за смесено обслужване и производство със запазване на пистата. Цялостното разглеждане на намерението е последващ процес, който ще се обсъжда от Общината и държавата.
Арх. Паскалев очаква широка подкрепа от Общинския съвет за приемането на Общия устройствен план.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика