Новини от област Стара Загора и България

Представители на Община Стара Загора посетиха изложение "Floriade" в Алмере

Представители на Община Стара Загора посетиха изложение Floriade в Алмере
Divident.€U Divident.€U

Представителите на Община Стара Загора Бранимир Генев и Катерина Йотова посетиха изложение „Floriade” в град Алмере, Нидерландия. Поканата бе от тазгодишния град, който е домакин на събитието. То се организира на всеки десет години в различни нидерландски населени места.

Темата тази година бе растениевъдството, градинарството в градски условия и екологичното строителство. Представителите на Стара Загора взеха участие в конференция, посветена на хранителните политики на местно ниво, приложени от градовете Бирмингам – Великобритания, Гент - Белгия и Милано - Италия.

Домакините от Алмере организираха и две посещения извън града. Първото бе в Oosterwold, жилищен квартал, където всеки собственик определя сам парцела, който ще обработва, проектира сам къщата си и поддържа сам инфраструктурата и зелените площи наоколо, с уговорката да използва половината от терена си за земеделие, a 15 % от добитата продукция да бъде дарявана. Другото посещение бе в изследователски център „Фермата на бъдещето“, стопанисван от Университет Вагенинген - водещо земеделско висше училище в Нидерландия.

Центърът разработва нови методи за устойчиво и екологично земеделие, с минимален отпечатък върху околната среда. Той разполага с опитни полета в непосредствена близост.
Пътуването бе в рамките на проект „Nextagri”, по програма „Урбакт“ на Европейската комисия. Община Стара Загора си партнира с местните власти на градовете Алмере, Вила Нова Ди Гая - Португалия и Милано, като водещ партньор е италианският град. Крайната цел на проекта е да се обменят опит и знания за разработването на Инвестиционен план за развитие на център, сходен на този в Милано - във всеки партниращ град.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество