Новини от област Стара Загора и България

Отварят за посещение паметника на Бузлуджа до края на годината

Отварят за посещение паметника на Бузлуджа до края на годината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Министерство на културата отпуска 388 000 лева за обезопасяване на паметника

Монументът „Бузлуджа“ ще бъде отворен за посещение от гражданите до края на годината. Това стана ясно, след като Областна управа Стара Загора като собственик на сградата в партньорство с Община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ спечели финансиране в размер на 388 000 лева. Те ще бъдат отпуснати от Министерство на културата и ще дадат възможност за извършване на отделни дейности, свързани предимно с осигуряване на безопасността на посетителите.

Новината беше съобщена на пресконференция в община Казанлък, в която взеха участие главният архитект на общината Георги Стоев, експертът стратегическо планиране Веселина Димитрова и председателят на фондация „ Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.
За да бъде отворена сградата, на първо място предстои да се обезопаси покрива, втората дейност е във връзка по куполната мозайка, която е последната неопазена мозайка. Предстои и изграждане на посетителски пътеки, които ще гарантират безопасното преминаване на хората.

Очаква се до ноември да приключат необходимите дейности и паметникът да отвори врати за посетители.
Миналата година паметникът „Бузлуджа“ беше обявен за недвижима културна ценност от национално значение. Това му отвори врати и позволи държавата да поеме по-сериозен ангажимент по опазването на това културно наследство.
Хората, които искат да разгледат, ще бъдат посрещани от екскурзоводи. Всеки уикенд тук се качват около 1000 души, които искат да надникнат вътре в сградата, обясни председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

 До момента на „Бузлуджа“ са проведени първите спешни, консервационни мерки на място, които са за опазване на мозайките. Двата кръга стенни мозайки вече са съхранени, запазени и няма нови разрухи. Това стана възможно благодарение на труд на реставраторски екип от 4 държави и много дарения.

Другият успешен проект, реализиран до момента е плана за опазване и съхранение. Стартира кампанията „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“. С нея се цели обезопасяването на сградата и отварянето и за посетители. Кампанията ще помогне за набиране на средства и партньори за пълно обезопасяване на „Бузлуджа“.

В тази връзка е и фестивала „Open Buzludza 2022“. Това е тридневно събитие с кауза, в което ще се включат над 40 музиканти. Ще има богата културна програма.Община Казанлък подкрепя това събитие и е съорганизатор, съобщи арх. Иванова.
Община Казанлък участва в Програма „Градски ред“ към ЕК, като представи концепция за устойчив туризъм в общината. Основен акцент в нея беше паметника Бузлуджа като пример за дисонантно културно наследство, тоест неразбрано от хората наследство, което събира различни мнения относно неговата значимост.
Това участие на общината в престижния форум ще даде възможност да бъдат подпомогнати финансово нейни проекти, включително и този за Бузлуджа, както със средства от структурните фондове на ЕС, така и от кохезионните фондове.

 

Коментари към новината

Още новини от Туризъм