Новини от област Стара Загора и България

МЗ одобри втори бустер и РНК ваксина срещу Ковид 19

МЗ одобри втори бустер и РНК ваксина срещу  Ковид 19
Divident.€U Divident.€U

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) и РНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

От МЗ посочват, че втората бустерна доза и РНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

Имунокомпрометирани;
Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
Пациенти на хронична диализа;
Пациенти с онкохематологични заболявания;
Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
Възрастни хора на и над 65 г.
Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) и РНК ваксина срещу COVID-19.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. 

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър - част от Националната здравно-информационна система - ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна и РНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. "Информационно обслужване" АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина - при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве