Новини от област Стара Загора и България

Откриват STEM център за 300 000 лева в гълъбовско училище

Откриват STEM център за 300 000 лева в гълъбовско училище
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Откриват STEM център за 300 000 лева, изграден по проект от СУ „Васил Левски”в Гълъбово, съобщават от пресцентъра на общината. Центровете в Гълъбово и Казанлък са единствените в старозагорска област.
В 11 часа на 28 юни директорът на Средно училище „Васил Левски” Нели Кючукова и кметът на община Гълъбово Николай Тонев ще открият новата придобивка.
От страна на Министерството на образованието и науката на събитието ще присъства Наталия Михалевска - директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа".

Депутатът Красимир Вълчев, като бивш възпитаник на училището също е приел поканата да присъства на събитието. От страна на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора потвърди присъствието си г-жа Милена Йолдова - Стоянова- началник на институцията.
STEM центърът разполага с перфектно, ново и красиво обзавеждане на кабинети по физика и химия, обезпечени с най - съвременна апаратура, за по- интересно провеждане на практика.

STEM /Science, Technology, Engineering, Math/ най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Подходът STEM обаче е много повече от „залепване“ на понятията заедно. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот. Това, което отличава STEM от традиционното образование и наука е смесената учебна среда и демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието. STEM отчита факта, че непрекъснатия напредък на технологиите променя начина, по който децата учат, свързват се с другите и взаимодействат по между си всеки ден. Просто казано, STEM и STEAM отразяват реалния живот.

„STEM център” се изгражда по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” и има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.). В случая, тази на СУ „Васил Левски” е за училища с над 300 ученици – за 300 000 лева

 

Коментари към новината

Още новини от Образование