Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски минерални бани

90 учени се включиха в Международна конференция за ковид кризата, домакинствана от ТрУ

90 учени се включиха в Международна конференция за ковид кризата, домакинствана от ТрУ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ректорът доц. Добри Ярков предложи конференцията да стане ежегодна

90 учени от 15 университета се включиха в Международна конференция, посветена на последствията от ковид кризата. В продължение на три дни /от 22 юни до 24 юни/ ще бъдат изнесени близо 50 научни доклада, засягащи различни сфери на социално-икономическия живот.
„Засягат се много важни теми и ние вярваме, че тази конференция ще има голям отзвук не само в Европа, но и в целия свят“, каза пред присъстващите ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков. При откриването на международния форум той предложи конференцията да стане ежегодна, като изрази готовността си и занапред старозагорското висше учебно заведение да бъде неин домакин.

В продължение на три дни ще бъдат разгледани не само медицинските последици от ковид пандемията, но и социално-икономическите и политически последици, обхванали целия свят.
Учените се обединиха около тезата, че е необходима подготовка, повече информация занапред, за да може подобни кризи да имат по-малки последици върху човечеството. Науката е тази, която ще даде сигурност на човечеството и занапред при преодоляване на подобни кризи.
Конференцията се излъчва на живо във фейсбук страницата на проекта.

„Това е един проект, финансиран от Националния фонд „Научни изследвания“ с 10 участника – български и чуждестранни университети. Целта е да се проследи какви са измеренията на това, което се случи в обществените нагласи, политическите модели, начините, по които реагираха съдилища, парламенти“, обясни в своя доклад проф. Даниел Вълчев от Софийския университет, който първи представи днес разработката си. Тя носи провокативното име „ COVID -19 и либералната демокрация –кое от тях си отива?“.

Нашето разбиране е, че ковид кризата е интересна , защото като че ли е предвестник на едно развитие на либерално-демократичните модели в условията на постоянна извънредност. Като че ли на правителствата, не само у нас им хареса да работят в условията на извънредност, обобщи проф. Вълчев. Неговата разработка е с участието на социалози и политолози.

Организатори на конференцията освен Тракийският университет и неговият Медицински колеж, са още Университет "Св. Паисий Хилендарски" - Пловдив, Министерството на образованието и науката, Covid 19 Лаборатория за социални изследвания, Асоциацията на младите учени.

През следващите дни предстои да бъдат разгледани интересни теми като „Реторика на пандемията. Ритуал на реторичност в брифингите на Националния оперативен щаб“, „Възможности за оптимизация на мотивацията на персонала в публичния сектор в условията на пандемия“, „Сърдечно-съдови заболявания и COVID -19 и др.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование