Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора се нарежда на четвърто място в страната по ръст на цените на имотите

12861 23/06/2022 14:55 Икономика Финанси
Стара Загора се нарежда на четвърто място в страната по ръст на цените на имотите
Divident.€U Divident.€U

Ръстът на усвоените жилищни кредити за първото тримесечие на годината е 63%

Спрямо останалите градове от България, ръстът на цените на жилищата в Стара Загора е четвърти в страната след София, Пловдив и Варна, според актуални данни от началото на 2022г. Това стана ясно по време на бизнес дискусия на Imoti.net в Стара Загора.
Най-търсените райони в града са Аязмото и Центъра, където средните цени на жилищните имоти надхвърлят 1000 евро на кв.м. Това стана ясно от анализа на гл. ас. д-р Мирослав Владимиров от ЕРА недвижими имоти по време на експертната работна среща. Големият интерес към новото строителство в града предизвиква и растящите цени на имоти „на зелено“. При закупуването на жилища старо строителство, цените на имотите поставят Стара Загора на трето място след София и Пловдив.

През последните 6 години ръстът на цените на жилищата у нас е 46% при средно 42% за страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. „На пазара на недвижими имоти не се случва нищо странно и цените се движат балансирано“, допълни д-р Владимиров. По негови думи дългосрочните проблеми пред пазара на недвижими имоти у нас са негативните демографски тенденции и ниският икономически растеж, който от години не надхвърля 4%.

По време на бизнес дискусията Даниела Иванова от Пощенска банка коментира, че ръстът на усвоените жилищни кредити през 2021 г., спрямо 2020 г., е 31%, а през първото тримесечие на тази година ръстът е 63% в сравнение със същия период на изминалата година. Кредитополучателите в Стара Загора финансират с кредит до 70% от стойността на имота, като това са предимно млади семейства с добри доходи и образование.

Коментари към новината

Още новини от Икономика