Новини от област Стара Загора и България

Съюзът на артистите обяви готовност за стачни действия

1660 22/06/2022 15:39 Общество България
Съюзът на артистите обяви готовност за стачни действия
Divident.€U Divident.€U

Заплащането в сектор "Култура" е 80% от средното за страната, се казва в писмото

В отворено писмо до НС от Съюза на артистите се оплакаха от нарушен диалог с Министерството на културата, липса на адекватна политика в сферата на сценичните изкуства, нанасяни от намаления бюджет за култура.
Писмото е подписано от председателя на САБ Христо Мутафчиев. В него се предупреждава, че предстои да се вземе единнo решениe от всички представители на държавните културни институти по сценични изкуства за общи стачни действия.


В предстоящата актуализация на бюджета, Министерството на културата е единственото министерство, за което не се предвижда увеличение на средствата, даже напротив - бюджетът му е намален.
Същото се отнася за сектор "Сценични изкуства", който е изключително засегнат от растящите цени на енергоносителите и инфлацията, се казва в писмото. Според Съюза на артистите е необходимо увеличение на този бюджет минимум с 50 млн. лева.


Председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев още в края на май предупреди, че ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна ще излязат на протест.
Според артистите, ситуацията в общинските културни институти е по-тежка. Заплащането там е с 30% по-ниско от това в държавните културни институти и следва да се увеличат бюджетите за държавно делегираните общински дейности чрез трансфер от държавния бюджет, в частност за сектор "Култура".


Според съюза в Министерството на културата липсва всякаква политика по отношение на вдигане на доходите с оправданието, че институтите управляват делегирани бюджети. Нивата на заплащане в сектор "Култура" са на 80% от средните за страната.
Във вътрешните актове на Министерството на културата липсват механизми за защита на доходите.


Артистите искат задължително да се въведат коефициенти, пропорции и механизми за защита на трупите и съставите. Такива механизми могат да се предвидят и със законодателни промени, както и от целевите фондове на министъра на културата.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество