Новини от област Стара Загора и България

Износ

"Мини Марица-изток" ще изнася въглища за първи път в 70-годишната си история

10531 22/06/2022 12:10 Икономика Бизнес
Мини Марица-изток ще изнася въглища за първи път в 70-годишната си история
Divident.€U Divident.€U

За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища

За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица Изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса „Марица-изток“. Това стана възможно след подписването на 17 юни 2022 г. на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до  Белград, Сърбия.

Договорът ще бъде с действие до 30.04.2023 г., като е предвидена клауза за удължаване.
Договорена е била цена с малко над 9 процента по-висока от тази на която трите топлоцентрали в комплекса „Марица изток“ сега изкупуват лигнитите /87,35 лв. /тон условно гориво/.
За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища.

Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено, чрез неотменяем акредитив.
„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

През 2021 година добивът на въглища от трите открити рудника е бил в рамките на 27 млн тона.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика