Новини от област Стара Загора и България

Стартира осмият международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж"

10211 21/06/2022 16:43 Култура Изложби
Стартира осмият международен арт пленер Изкуството в Мъглиж
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В Мъглиж ще строят експозиционна зала с европейски средства

В Мъглиж стартира осмият международен арт пленер „Изкуството в Мъглиж“. Той започна вчера и ще продължи до 27 юни. Заключителната част на пленера е на 25 юни от 17,30 часа пред сградата на общината. Тогава ще бъде представена съвместната изложба на всички 13 участници.

Организатори на пленера са община Мъглиж и фондация „Темида арт“. В него участват художници от Индия, Турция, Румъния, България, Украйна, Азербайджан, Италия. Заедно с художниците ще има възможност да твори и малката, но много талантлива Петя от село Ягода.
„Участието на това малко момиче във форума показва, че в нашата община освен в настоящето и миналото, ние гледаме и в бъдещето“, каза кметът Душо Гавазов.

Ръководството на община Мъглиж благодари на председателя на „Темида арт“ Антония Коева и Светлозар Недев за организацията и провеждането на международния форум.
В продължение на няколко дни художниците ще творят в едно от най-красивите места в Старозагорски регион – Селце.
Община Мъглиж кандидатства с проект за изграждане на Градска художествена галерия. Очаква се средствата да дойдат по Мярка 7.2 на Програма за развитие на селските райони на Държавен фонд „Земеделие“ през местна инициативна група Казанлък – Мъглиж – Гурково.

Очаква се експозиционната зала да бъде ситуирана в бившето зимно кино в Мъглиж и да е готова до средата на следващата година.
Освен творбите от изминалите международни пленера, в експозиционната зала ще бъде изложена и сбирката от минерали, която е втората по големина в България.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура