Новини от област Стара Загора и България

Бизнес развитие в Чирпан

Ивайло Крачолов: Ще използваме възможностите на Плана за възстановяване за нова индустриална зона

8671 20/06/2022 12:29 Икономика Бизнес
Ивайло Крачолов: Ще използваме възможностите на Плана за възстановяване за нова индустриална зона
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

През изминалата седмица Община Чирпан беше домакин на икономически форум с участието на посланици, кметове и учени. Разговаряме с кмета на Чирпан Ивайло Крачолов за перспективите пред икономическото развитие на общината.


- Господин Крачолов, посрещнахте посланици и кметове от различни страни на Икономическия форум. Проявиха ли гостите инвестиционен интерес към Чирпан?
-Преди да започнем форума имахме среща с представители на консулството ни в Турция. Преди 2 месеца първи инвеститор от Турция разгледа терени в Чирпан. Със Сърбия работим много активно. Една от големите индустриални зони в Южна Сърбия е в Димитровград, такава се разгръща и в Ниш. Имаме потенциал да си партнираме. Нашият побратимен град от Италия Борго Верчели е сред индустриалните центрове между Милано и Генуа. С правилна стратегия, до 4-5 години нещата ще се случат, ще дойдат нови инвеститори в Чирпан.

- Какво е необходимо да се направи, за да дойдат инвеститори в общината през следващите години?
- На първо място трябва да доведем нещата до край във връзка с искането на общината за получаване на 2 терена от Министерство на отбраната на площ от над 450 дка. Идеята е върху тези терени да изградим модерна индустриална зона. С помощта на народния представител от регион Стара Загора Атанас Михнев се свърши огромна работа през последните 2 месеца по тази тема. Ако всичко е нормално, до няколко месеца ще имаме резултат.
От там нататък пред нас стои задачата да направим проектиране на новата индустриална зона. В Плана за възстановяване и устойчивост има немалък ресурс. Общините ще могат да кандидатстват за изграждане на индустриални центрове.
В момента големите проблеми пред Чирпан са 2 – на първо място липсата на подходящи за инвеститорите терени. На практика нямаме какво да предложим реално. В тази връзка бившето поделение в Чирпан е точно такава зона.
Има още един проблем, който стои пред нас – липсата на квалифицирана работна ръка. Той ще трябва да бъде разширен дългосрочно. Така, например, немски инвеститор хареса много преди 6 месеца терен в Чирпан. Големият въпрос е ще можем ли да осигурим 400 души за работа в бъдещата му компания? Необходимо е да развием професионалните си гимназии, да работим върху дуалното обучение съвместно с бизнеса.

- До къде стигна инвестицията във фотоволтаичния парк в Чирпан?
- Там сме на финалната права. Само преди седмица излязоха разрешителните документи от Министерство на земеделието, което означава, че планираната инвестиция се движи по график. Предполагам, че в рамките на месец септември и началото на октомври ще излезе отстъпеното право на строеж. По мнението на инвеститорите, в края на тази година или началото на следващата ще започне реалното изпълнение на инвестицията.
За мен като кмет е много важно в рамките на тази година да получим средствата, които сме предвидил в бюджета от отстъпеното право на строеж. Доколкото зная, те вече са заявени пред австрийския фонд, така че през септември ще имаме сериозна финансова инжекция към бюджета си. В ранна пролет догодина ще се премине към изграждане на фотоволтаичния парк.

- Ще могат ли инвеститорите в новата индустриална зона да получават по-евтин ток?
- Това е вече въпрос към НС. Вие знаете, че в момента нормативната база е такава, че самият производител не може директно да продава. Вече се дискутира промяна в нормативната база, така че за в бъдеще може и това да стане. Токът от фотоволтаичната централа по изчисление ще бъде с по-ниска себестойност от около 14-17% от останалия ток на пазара.

- Каква беше основната цел, която си постави Община Чирпан с провеждането Икономическия форум в петък?
-Това е втори икономически форум, който правим само за последните 10 месеца. Целта  е да покажем потенциал, отношение към нашите партньори както в страната, така и в чужбина. Зам.-министърът по туризма в двете слуожебни правителства Мария Белколева , представители на Тракийския университет, ТПП и нашите партньори от РАО Тракия ни подсказаха, че една от хубавите теми, върху които можем да акцентираме е туризма, защото нашата община, както и останалите от региона имат голям потенциал в тази посока. Хубаво е да има такива форуми, защото в национален мащаб като че ли се акцентира повече на големите ни курорти. Туризмът в България не е само Черноморието, зимните и СПА курорти. Има редица общини като нашата, които имат сериозен потенциал от гледна точка на култура, история.
Общините в РАО Тракия са облагодетелствани, с големи културни традиции и наследство. Ние ще сме успешни тогава, когато имаме интегрирани продукти. Затова направихме заедно форума.

Коментари към новината

Още новини от Икономика