Новини от област Стара Загора и България

Чирпан събра кметове и посланици на икономически форум

8935 17/06/2022 14:53 Икономика Бизнес
Чирпан събра кметове и посланици на икономически форум
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Форумът е част от програма на Международния фестивал на лавандулата

Община Чирпан събра кметове на България и от чужбина, посланици, представители на изпълнителната власт на престижен икономически форум в СПА комплекс „Мидалидаре Естейт“ в село Могилово.
Икономическият форум се провежда за втора поредна година, като основен акцент сега е туризма, възможностите за развитие и сътрудничеството между общините в тази посока.
Той се организира от Община Чирпан, със сътрудничеството на  РАО „Тракия“, ТПП – Стара Загора, Тракийски университет - Стара Загора. На форума присъстваха и представители на търговски камари от Италия, Сърбия, Турция, Израел, както и посланиците на Индия, Босна и Херциговина, Виетнам, Беларус, Турция, Сърбия.

„Този форум е важен не само за община Чирпан, а и за цялата държава. Надяваме се, че чрез него да бъдат укрепени сътрудничествата между отделните страни и да се създадат предпоставки за бъдещи инвестиционни проекти“, каза в приветствието си зам.- областния управител на Стара Загора арх. Банко Банов.

Презентация на своите общини направиха гостите от чужбина. На форума бе и кметът на наскоро побратимения с Чирпан италиански град Борго Верчели - Марио Де Маджистри. Италианското градче е с 2000 жители, а бизнесът в него предлага 1200 работни места, стана ясно от срещата. В него съвсем скоро е открита нова индустриална зона, която осигурява 600 работни места. Общината е и най-големият производител на ориз в Европа.
С италианската община Борго Верчели , Чирпан ще реализира съвместни проекти в областта на културата.
Улица в  Борго Верчели  носи името на българския поет и революционер и поет Пейо Крачолов Яворов.

Почетни плакети получиха от кмета на Чирпан Ивайло Крачолов гостите от чужбина, както и съмишлениците в реализирането на икономическия форум.
„Целта на днешното събитие е Община Чирпан да покаже потенциал, отношение към нашите партньори в страната и чужбина. Чирпан, както и останалите български общини имат потенциал за развитие на туризма от гледна точка на култура, история. На национално ниво обаче се акцентира повече на големите ни курортни, а туризмът в България не трябва да включва само зимните и летни курортни“, коментира за Divident.ЕU кметът на Чирпан Ивайло Крачолов .

В събитието се включиха и председателя на Комисията по туризъм в 47-ото НС Илин Димитров, както и министърът на туризма Христо Проданов.

Следобед гостите на Чирпан ще могат да посетят жътва на лавандула в местността „Спасовски кантон“ на север от Чирпан и да се включат във всички празнични прояви, част от Международния фестивал на лавандулата.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика