Новини от област Стара Загора и България

На 24 юни отваря врати Старозагорският зоопарк

На 24 юни отваря врати Старозагорският зоопарк
Divident.€U Divident.€U

На 24 юни Община Стара Загора ще отвори официално за посещения Старозагорския зоопарк след приключване на ремонтните работи. Това стана възмоожно, след като общината получи лиценз от екоминистерството.
Новината съобщи в страницата си във фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Ремонтът на зоопарка продължи по-дълго от предвиденото и завършването му беше сред най-дискутираните теми от старозагорци, включително и в социалните мрежи.
Той започна през септември 2019 година. По време на ремонта в своите жилища останаха голяма част от обитателите на зоопарка, което усложни изпълнението на проекта.

Обновяването на Старозагорския зоопарк се извърши по „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът беше за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

По план срокът за изпълнение на обновяването на Старозагорския зоопарк беше 18 месеца.
Старозагорският зоопарк е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след софийския. Година по-рано се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност Орманя край град Ямбол.
Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”.

Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

В Старозагорската зоологическа градина на близо 70 декара са настанени около 400 животни и птици от 80 вида.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество