Новини от област Стара Загора и България

Цяло лято на опера и балет със Старозагорската опера

2378 16/06/2022 14:00 Култура Сцени
Цяло лято на опера и балет със Старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

Лятото на Държавна опера-Стара Загора изпревари астрономическото и започна още на 31 май с грандиозния успех на спектакъла на балета „Спящата красавица” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата. После продължи на открито с празничен 1 юни за малчуганите от Детска градина „Светлина” в гр.Чирпан със спектаклите за деца „Фа Сол Ла се забавлява” и „Клинг-Кланг”. Вечерта в Къщата-музей „Гео Милев” бяха представени едноактните опери „Телефонът” и „Медиумът” от Джанкарло Меноти.

На 2 юни балетната трупа на Старозагорската опера отлетя на турне в 3 града на остров Кипър със спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Спящата красавица”. Младите балетни артисти очароваха кипърската публика и получиха възторжени аплаузи и нови покани за гостувания.

На 17 юни Държавна опера-Стара Загора отново гостува в гр.Чирпан с два концерта – първият е с песните на СТИНГ в изпълнение на Петър Салчев с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния Биг Бенд. Вторият концерт-спектакъл „С усещане за жена” е един своеобразен музикален портрет, който с изразните средства на музиката представя красотата, емоцията и темперамента на женският характер. „Усещане за жена“ е нов музикален проект на певицата Надя Тончева, съвместно с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент Красимир Къшев. В концерта са включени вечните танга: „Ревност“, „Компарсита“, „Por una cabeza“, както и популярни песни от репертоара на емблематични поп и джаз изпълнителки: Едит Пиаф, Милва, Сара Воон, Шер и др.

През лятото продължават и заниманията с деца по програмата на Старозагорската опера „Ние сме музиканти” под ръководството на оперната певица и магистър-логопед Русалина Мочукова. Освен в своя дом – фоайето на Операта, срещите с малчуганите ще бъдат провеждани и на открито в уютния двор на Къщата на архитект Димов до края на месец юли. Кратка ваканция е планирана през месец август, като онлайн заниманията са без прекъсване. През месец септември заниманията продължават в познатия артистичен ритъм.

В трескава подготовка са всички състави в Държавна опера-Стара Загора за реализацията на мюзикъла „Есмералда” /Парижката Света Богородица/. Премиерните дати са 30 юни и 2 юли от 21 часа на сцената на Античниян форум „Августа Траяна”. „Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов. Всъщност цялата творба говори за любовта, правото на любов и невъзможната любов” – казва световноизвестният хореограф Марио Пиаца, който работи с балета, хора и солистите – участници в мюзикъла. Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, сценографията и костюмите са на Денис Иванов, диригент Владимир Бошнаков.

На 9 юли на сцената на историческата крепост „Царевец“ във Велико Търново Държавна опера-Стара Загора открива Седмия международен летен сезон на оперните театри Сцена на вековете 2022 с култовия спектакъл „Сънят на Пилат”по музиката на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Търновци и гостите на старопрестолната столица ще видят  в ролята на Маргарита великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а Джоузеф Пенялоса ще бъде в ролята на Воланд. Участват балет, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков.

Великолепната музика на Стинг ще звучи и под звездите на Стара Загора на 13 юли от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Песните на Стинг - в един специален концерт на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев.

Едно от най-очакваните събития от лятната програма на Държавна опера-Стара Загора ще се състои на 23 юли. На сцената на Античния форум „Августа Траяна” от 21.00 часа ще бъде представен спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди. Звезден солистичен състав ще зарадва почитателите на оперното изкуство, които ще имат шанса да видят и чуят световния баритон Желко Лучич, който ще се превъплъти в ролята на коварния Яго, тенора Джанкарло Монсалве – един от най-търсените изпълнители на ролята на Отело, както и блестящата Тамара Калинкина, която  дебютира в ролята Дездемона. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев.

Операта „Кармен” от Жорж Бизе ще бъде представена на сцената на Античния  форум „Августа Траяна” на 28 юли от 21.00 часа. Великолепни солисти, балет, оркестър и малките артисти от Детско-юношеската студия за опера и балет участват в този пищен спектакъл.

На 5 август, „вярна” на стила си да овладява нови пространства, Държавна опера – Стара Загора ще гостува на едно необичайно място в центъра на град Чирпан с операта „Атила” от Джузепе Верди. Режисьорът Огнян Драганов ще направи сценичната адаптация сред руините на недовършения Културен дом. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, художник на костюмите е Салваторе Русо. В главните роли зрителите ще видят за първи път в ролята на Атила баса Ивайло Джуров, Габриела Георгиева ще бъде в ролята на Одабела, Ивайло Михайлов – в ролята на Форесто, Нико Исаков - Ецио, Александър Марулев-Леоне, участват хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

На 17 август, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще се състоят три балетни премиери от цикъла „Балет без граници”. Този път ръководството на Старозагорската опера се доверява на таланта на млади балетни артисти от трупата, които ще поставят хореографията на съвременните авторски произведения. Двуактният  балет „Одон”  по музика на австралийците Марк Салиба и Марк Джон МакЕнкрое ще бъде поставен от Елени Марку и Марсело Молина, а едноактният балет „Лейди Джейн” и танцовата миниатюра „Танците на Саломе” по музика на канадския композитор Джон Робъртсън – от Каито Такахаши и Акари Мориматсу. Диригент Антъни Арморе, сценография Венцислав Петров, костюми Теодора Джамбазова. Участват солисти, кордебалет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Държавна опера-Стара Загора ще участва във Фестивала OPEN BUZLUDZHA, който се провежда на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа Бузлуджа в подкрепа на опазването на монумента. Организатори са фондация „Проект Бузлуджа", Община Казанлък и Bar Dak. Целта на фестивала тази година е обезопасяването на монумента Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид. Държавна опера-Стара Загора отбелязва участие на третия фестивален ден, посветен на джаза, с интерактивния концерт-спектакъл "Джазоспекция".   

На 27 август на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представен камерния концерт „Картините на Рахманинов” от цикъла „Музика без граници”. Участват млади пианисти-носители на национални и международни награди - възпитаници на Антонина Бонева: Елвис Василев, Теодор Пазов, Роберто Илиев, Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков. В програмата: Сергей Рахманинов – Етюди-картини /опус 33 и опус 39/.

На 1, 2 и 3 септември Държавна опера-Стара Загора за втора поредна година ще гостува  на откритата сцена „На брега на Древния Севтополис” на язовир „Копринка” в рамките на традиционните Празници в долината на тракийските царе, организирани от Община Казанлък. На 1 септември ще бъде представена операта-буфа „Хубавата Елена” от Офенбах. На 2 септември е операта „Кармен” от Жорж Бизе, а на 3 септември е Концертът на  Оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент Старозагорски Митрополит Киприан. Ще бъде изпълнена ораторията „Моление” от Найден Андреев и „Нестинарски танц” от танцовата драма „Нестинарка” от Марин Големинов. Концертът ще завърши с „Тържествена увертюра 1812” от П.И.Чайковски.

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:

Сграда Опера (Южен вход),

бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360, 0888 939 900

понеделник – петък: 9:00 – 19:00 ч.

събота :10:00 – 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1

тел.: 0888 63 58 84

БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

 

https://operasz.bg/

Коментари към новината

Още новини от Култура