Новини от област Стара Загора и България

Треньорски промени и реформи в ДЮШ на футболния „Берое“

7327 15/06/2022 14:23 Спорт Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Детската школа на клуба остава без директор до намиране на финансиране и провеждане на конкурс за длъжността

ПФК „Берое“ ще продължи да поддържа свой дублиращ отбор, който ще играе в Югоизточната трета лига. Той ще е съставен изцяло от юноши, родени 2004 – 2006 година. Треньор ще бъде  Свилен Димитров, а негов помощник Тодор Станев. Това обявиха на пресконференция изпълнителният директор на „Берое“ Стелиян Попчев и председателят на СД Желязко Динев.

„Мисля, че е много важно за „Берое“ като клуб и за нас като ръководство от тук нататък да се залага на младите в Берое. Така даваме сигнал към децата в школата, че ще има път за тях към „Берое“ и към професионалния футбол“, посочи Желязко Динев.

Този нов втори отбор вече се казва младежки и ще даде възможност на перспективните деца от 17 години да вземат активно участие. „За времето, докато навършат 19 години, тези юноши ще могат да направят около 100 футболни срещи, а това ще им помогне по-лесно да се интегрират към мъжкия отбор, когато дойде това време“, обясни Стелиян Попчев. Той подчерта, че разходите за този нов втори отбор, няма да са по-големи от парите, които е струвала издръжката на досегашния отбор юноши старша възраст.

„Момчетата ще бъдат картотекирани в младежкия отбор. Те ще имат възможност при определени обстоятелства, ако се наложи, да играят и в първа лига. Такива са юношите, родени след 1 януари 2001 година. Като пример може да се посочи случая с Божидар Пенчев“, каза Стелиян Попчев.

В Детско-юношеската школа на „Берое“ настъпват и някои промени в треньорския състав заради свитите бюджетни възможности на клуба. Школата се разделя с Дидо Желязков, който напуска и отива на работа на друго място. Няма да бъде подновен договора на Янко Вълканов, който е изтекъл на 31 май. Школата се разделя и със Стефан Динев и Венелин Сивриев, заради съображения с нивана на треньорските им лицензи. „Благодаря и на двамата за мъжкото поведение, те знаят, че за тях вратата на „Берое“ остава винаги отворена“, каза Желязко Динев.

По финансови причини няма да бъде подновен и договорът на директора на ДЮШ на „Берое“ Иван Цветанов, който е изтекъл на 10 юни. „Ние решихме, че за да назначим директор на ДЮШ, трябва да предложим адекватно възнаграждение. Когато намерим финансиране, ще проведем конкурс и ще назначим висококвалифициран специалист, който ще въведе своите изисквания“, обясни Стелиян Попчев. Дотогава отговорностите на директора ще бъдат разпределени между заместниците му Павел Димов и Трифон Панев.

Треньор на елитната група до 17 години ще бъде Павел Димов, а негов помощник-треньор - Веселин Пенев, който ще тренира и децата от младшата възраст 2007 година.

На родените през 2008 година треньор ще бъде Тодор Станев с помощник Павел Димов, а на родените през 2009 и 2010 година треньор остава Тончо Атанасов.

Трифон Панев поема децата от 2011 – 2012 година, а Веселин Пенев продължава да бъде треньор и на 2013 година. На децата, родени през 2014 – 2015 треньор ще бъде Стелян Евтимов. В помощ на треньорите ще бъде студентът в Англия Велислав Панайотов, ще бъде на стаж в „Берое“ за една година. Той ще се занимава с децата родени 2016 година.

Треньор на вратарите остава Миро Радев.

Коментари към новината

Още новини от Спорт