Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" започва годишна профилактика на съоръженията си

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3  започва годишна профилактика на съоръженията си
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Електроцентралата е произвела отбелязва ръст от 21% на произведената електроенергия

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ започва годишния планов ремонт на мощностите си от 20 юни 2022 г. Ремонтните дейности, за които се ангажират допълнително и външни изпълнители, ще се проведат при най-строги мерки за безопасност на съоръженията и на над 1000 души, които ежедневно ще работят на територията на централата.

От началото на годината до края на м. май ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е осигурила близо 12% от произведената в страната електроенергия – потреблението на над 1 400 000 български домакинства за този период. Генерираното през първите пет месеца на годината електричество е с 21% повече в сравнение със същия период на 2021 г.

„Грижим се съоръженията да бъдат в най-добро техническо състояние, за да може да работят надеждно и ефективно. Като една от най-големите производствени мощности в България, централата е ключов компонент от енергийната система на страната и нейната роля е особено важна при големи натоварвания и извънредни ситуации. Трябва винаги да сме в отлична форма“, обясни инж. Александър Желев, Главен инженер на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Профилактиката на съоръженията гарантира ефективната и безопасна работа на централата през зимния сезон, когато натоварванията са традиционно по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия. Организацията на дейностите е съобразена с предварително изготвен анализ за функционалността на мощностите в предходни периоди и план за приоритизиране на необходимите ремонтни работи.

За централата „КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Коментари към новината

Още новини от Икономика