Новини от област Стара Загора и България

Старозагорци отбелязват празника на квартал "Зора"

Старозагорци отбелязват празника на квартал Зора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора. С него ще се отбележат няколко повода - именият празник на Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1947“, Църковен храм „Св. Паисий Хилендарски“ и празник на кв. „Зора“. Тази година се навършват 300 години от рождението на Отец Паисий, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането на Паисий в Хилендарския манастир.

Честванията започнаха още на 10 юни с изложба от фотоси, преписи на историята и книги за Паисий, които бяха експонирани в библиотеката на старозагорския квартал. Отново в залата, на 14 юни, ученици имаха възможност да чуят част от „Историята“ с дикторски текст.
На 15 юни, в храма от 17.00 часа, отец Йордан ще сподели преживявания, мисли и спомени от Атон.

Пред читалището в кв. „Зора“ ще се проведе специален празник за най-малките, на 16 юни, под мотото „Усмихни се с мен“. Той ще започне в 17.00 часа.

В празничния за жителите на старозагорския квартал ден – 19 юни, от 9.00 часа, ще бъде отслужена литургия в храм „Св. Паисий Хилендарски“, а вечерта пъстро тържество ще отбележи повода.
От 18.30 часа започва музикална програма, която включва концерт на орк. „Авлигите“ - с ръководител Стайко Златев, Детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов“ и Мъжка фолклорна група „Тракиец“ - с ръководител Кирил Георгиев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество