Новини от област Стара Загора и България

Няма пострадали общини в Старозагорска област от обилните валежи

Няма пострадали общини в Старозагорска област от обилните валежи
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Готовността на службите остава и през следващите часове

Няма пострадали от обилните дъждове през почивните дни населени места в Старозагорски регион, съобщи за Divident. EU директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев.
Няма излезли от коритата си реки, както това стана в Северна България, допълва той. По принцип критична точка може да бъде всяко място, в което паднат над 80 литра валежи в рамките на няколко часа, напомня комисар Колев.

„От четвъртък дадохме указания на кметствата в областта, обсъдихме метеорологичната обстановка в Областна администрация. Изпратихме предупреждения до кметовете от областта от Националната служба по метрология и хидрология, имахме готовност при по-тежка ситуация да реагираме с повече екипи от тези, които дежурят. Общините си прегледаха плановете за реакция при наводнения, подготвиха и доброволците, за да могат да се явят по-бързо при нужда“, обясни комисар Колев.

Той допълва, че през следващите часове готовността на службите в Старозагорски регион не е отпаднала. Според прогнозите за времето ситуацията следва да се нормализира още днес или утре най-късно и обилните дъждове да спрат.
Водата от последните дни причини истински бедствия на различни места в страната. Частично бедствено положение беше обявено в община Вършец, в Криводолското село Ракево, както и в град Враца. Проходът „Петрохан” остана затворен заради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт.

За изминалите 48 часа на няколко места в страната са паднали между 90 и 100 л. дъжд на квадратен метър. Влагата е причинила щети на пътя между Девин и Смолян – пътната лента буквално е пропаднала в реката, която все още е с високо ниво. Синоптиците предупреждават за опасност от нови свлачища и активизиране на стари такива през следващите няколко дни.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред