Новини от област Стара Загора и България

В Чирпан, Средно градище и Спасово са готови за Международния фестивал на лавандулата

9746 13/06/2022 08:43 Култура Сцени
В Чирпан, Средно градище и Спасово са готови за Международния фестивал на лавандулата
Divident.€U Divident.€U


Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и председателят на Общинския съвет Иван Станчев посетиха Средно градище, за да видят готовността за проявите в селото по повод Международния фестивал на лавандулата.
Двамата разговаряха с местни жители и с кмета Димо Савов. Обсъдени бяха теми, свързани с празничната атмосфера и развитието на селото. Към срещите се присъедини и Денес ван Гилс – нидерландецът, който живее в България от десетина години. Той се опитва със своите проекти да популяризира Средно градище за селски туризъм.

Денес ван Гилс, впечатлен от политиките на общинското ръководство в сферата на културата и туризма, изяви желание за разработване на общи идеи, които да привлекат млади хора за уикенд вечери, за рок и джаз партита и да се включи в проявите от културния календар на Общината.

Официалното откриване на Международния фестивал на лавандулата ще бъде на 17 юни от 19 часа на площада в Чирпан. Предстои празнично шествие. Малко по-рано, от 17 часа стартира Лавандуловия базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата.
От 20 часа започва концерт на симфоничен оркестър и хор на Старозагорската опера по музика на Стинг.
На 18 юни празникът стартира в Средно градище с Туристически поход.

От 11 часа започват дегустации и посещения на винарни и дестилерии, а от 12,30 часа – Фолклорен концерт на самодейни формации.
Предстоят Детски лавандулови забавления, концерт на оркестър „Черните мамби” (Сърбия), Концерт с участието на Пламен Бонев (Де Ла Бона) и Тони Димитрова с водещ Камен Воденичаров, както и Международно техно парти с DJ Таркан.
Програмата продължава на 19 юни в село Спасово и Чирпан.

Цялата програма на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан може да видите в сайта на общината:

http://lavenderforum.bg/about.html


Интерес представляват и съпътстващите събития по време на празничните дни. Сред тях са фотографската изложба „Магията на Чирпаската земя“, пленер „Международен фестивал на лавандулата – Чирпан“и други.

Коментари към новината

Още новини от Култура