Новини от област Стара Загора и България

Постижение

Старозагорските зрелостници се наредиха на пето място по успех по БЕЛ

Старозагорските зрелостници се наредиха на пето място по успех по БЕЛ
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

През миналата година старозагорските зрелостници деляха 12-то място с още три региона

Старозагорските зрелостници се придвижиха по резултати от задължителната матура по Български език и литература от 12-то на 5–то място в страната. Успехът на региона е добър /средно 55.70 точки от общо 100/, съобщава Милена Йолдова, изпълняваща длъжността началник на РУО в Стара Загора.

Така регионите с най-добри резултати в страната са София, Смолян, Пловдив, Варна и Стара Загора.
През миналата година регион Стара Загора е делял 12-то място по резултати по БЕЛ с още три региона в страната, напомнят от РУО.

"Много добър скок и напредък на базата на това, което са показали учениците. Този резултат е достоен за уважение и показва преди всичко ангажираност, отговорност от страна на учениците и на учителите", коментира Йолдова.
Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература в страната. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Това показват публикуваните резултати от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година.

От втората задължителна матура за регион Стара Загора са обобщени само резултатите по математика. Там също старозагорските зрелостници са се представили силно и са постигнали успех много добър, съобщават от РУО.

Не така стоят нещата обаче при Националното външно оценяване на четвъртокласниците в Старозагорски регион. Там резултатите са понижени с около 3 пункта в сравнение с миналата година и са под средното за страната. „Според експерта по начално образование в РУО този резултат не е притеснителен. Той обаче би могъл да бъде много по-добър"“ коментира Йолдова. Като цяло резултатът при четвъртокласниците може да се обясни до някъде с факта, че учениците от 1 до 4 клас най-много пострадаха от продължилата пандемия и отсъствието от класните стаи.

Коментари към новината

Още новини от Образование