Новини от област Стара Загора и България

Постижение

Старозагорските зрелостници се наредиха на пето място по успех по БЕЛ

Старозагорските зрелостници се наредиха на пето място по успех по БЕЛ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През миналата година старозагорските зрелостници деляха 12-то място с още три региона

Старозагорските зрелостници се придвижиха по резултати от задължителната матура по Български език и литература от 12-то на 5–то място в страната. Успехът на региона е добър /средно 55.70 точки от общо 100/, съобщава Милена Йолдова, изпълняваща длъжността началник на РУО в Стара Загора.

Така регионите с най-добри резултати в страната са София, Смолян, Пловдив, Варна и Стара Загора.
През миналата година регион Стара Загора е делял 12-то място по резултати по БЕЛ с още три региона в страната, напомнят от РУО.

"Много добър скок и напредък на базата на това, което са показали учениците. Този резултат е достоен за уважение и показва преди всичко ангажираност, отговорност от страна на учениците и на учителите", коментира Йолдова.
Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература в страната. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Това показват публикуваните резултати от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година.

От втората задължителна матура за регион Стара Загора са обобщени само резултатите по математика. Там също старозагорските зрелостници са се представили силно и са постигнали успех много добър, съобщават от РУО.

Не така стоят нещата обаче при Националното външно оценяване на четвъртокласниците в Старозагорски регион. Там резултатите са понижени с около 3 пункта в сравнение с миналата година и са под средното за страната. „Според експерта по начално образование в РУО този резултат не е притеснителен. Той обаче би могъл да бъде много по-добър"“ коментира Йолдова. Като цяло резултатът при четвъртокласниците може да се обясни до някъде с факта, че учениците от 1 до 4 клас най-много пострадаха от продължилата пандемия и отсъствието от класните стаи.

Коментари към новината

Още новини от Образование