Новини от област Стара Загора и България

Работници от оръжейния завод "Арсенал" протестират за заплати и ваучери

5322 09/06/2022 11:29 Икономика Бизнес
Работници от оръжейния завод Арсенал протестират за заплати и ваучери
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Втори ден работници от Завод 4 на Арсенал протестират във връзка с обещаното 15% увеличение на възнагражденията си. Това съобщават в социалните мрежи Георги Коев и Александър Георгиев, които работят в предприятието.
„Днес в "Завод 4"на Арсенал имаше стачка и среща с ръководството във връзка със заплатите и ваучерите на работещите бедняци. Думите на директора бяха: Който не е доволен от заплатата, да си отива. Аз съм пенсионер и не ме интересува. Мнозинството отговори, че утре пак ще е там, на улицата. И че заплатите са увеличени 15% само на хартия. Даже разценките са намалени“, съобщава Георги Коев.

Всичко, което беше предвидено да се даде на работниците като увеличение е дадено. Нямаме никакви задължения към тях, казаха за Divident.EU от ръководството на "Арсенал". Изпълнихме на 100 % споразумението си със синдикатите, допълват от компанията. Работниците получиха ваучери на стойност 200 лева от април плюс 15% увеличение на заплатите от 1 май, допълват от там. Работниците са взели и 300 лева премии през април.

От ръководството на компанията обявиха, че когато работниците уточнят исканията си и излъчат свой представител, те ще разговарят с него.

Напомняме, че в началото на май най-голямата частна оръжейна фирма у нас „Арсенал“ АД обяви, че търси да назначи близо 300 работници с различни квалификации и няколко десетки инженери.
В началото на 2022 г. компанията пусна в принудителен отпуск работниците. Тогава като причина за затварянето на завода бяха посочени поскъпването на енергията и суровините, както и нарастващите случаи на варианта „Омикрон“ на коронавируса. Работниците обаче коментираха, че са намалели поръчките.

Компанията бързо излезе от кризата и от 1 април в резултат на договореностите на синдикатите с ръководството на дружеството бяха увеличени всички заплати с 60 лева. За месец април работниците получиха и допълнителен ваучер за храна на стойност 120 лева.
Беше обявено, че от 1 май се увеличават заплатите и месечните ваучери за храна.

 

Снимките са предоставени на Divident.EU от работници, участвали в протеста

Коментари към новината

Още новини от Икономика