Новини от област Стара Загора и България

Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония (пълен текст на изявлението)

1530 08/06/2022 16:00 Политика Власт
Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония (пълен текст на изявлението)
Divident.€U Divident.€U

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви по телевизията си 7/8 в изключително гневно изявление, че партията му "Има такъв народ" ще излезе от коалицията. Той обвини министър-председателя Кирил Петков в национално предателство заради политиката му спрямо Северна Македония, а финансови министър Асен Василев във водене на държавата към фалит.

Ето пълният текст на изявлението на Слави Трифонов:

"Днес министрите на ИТН напуснаха заседание на МС заради изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Даже, това е агония.

Искам да ви кажа, че винаги съм правил през целия си живот разлика между повод и причина. Напускането на министрите на ИТН днес е повод. И това е поредния повод. А причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две – Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

По отношение на Северна Македония министър-председателя води друга външна политика – различна от политиката на МвНР, различна от политиката на Парламента и различна от политиката, декларирана на Консултативния съвет при президента.

Министър-председателят си има друг външен министър, не е Теодора Генчовска. И този негов външен министър се казва Весела Чарнева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи. Въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори, чак когато изпълни договора, подписан между двете държави през 2017 година.

По този начин Кирил Петков грубо и безпардоннно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и нашата душа. И никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко национално предателство.

По отношение на бюджета и парите на държавата, откакто Асен Василев е министър на финансите в държавата хвърчат едни милиарди нагоре надолу. Аз не знам на вас как ви изглеждат тези милиарди. И аз преди като съм гледал телевизия, като ми заговорят за милиарди и направо настръхвам.  А сега това естествено ме ужасява. Всеки лев е важен!

Особено, ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са нашите пари, всичките ни пари и никой няма право да експериментира с тях, еднолично, да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска. Ако ще да е завършил не Харвард, а междугалактически институт.

Имам достатъчно информация и ще ви дам факти. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дена през декември 2021 година. 4 милиарда лева се изтеглиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди Милиард и 200 милиона лева се изтеглиха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма. А и милиард и 200 ги няма. Къде са?

Повечето така наречени мерки, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят парите на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят и да ги вкарват в държавата. Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление, къде са ония 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата тези пари?

Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг – над 10 милиарда лева само за тази година. Кой мислите, че ще ги плаща тези пари? Той ли ще ги плаща? Или ние и нашите деца? Добре де, аз нямам деца, но съм загрижен за всички, защото се чувствам отговорен. Защо съм влязъл в политиката?

В крайна сметка, освен захвърлянето на националните интереси спрямо Северна Македония, министрите на „Продължаваме Промяната“ водят всички нас и към фалит.

Сега, знам, че ще започнете да се упражнявате в говорене на глупости за това, което правиме в момента – затова, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявавам, че депутатите от ИТН ще подкрепят бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха.

Разни хора си позволяват да казват, че аз искам власт, че ние сме тук заради властта. Не, всичко е въпрос на морал. Това е. Ако ние искахме власт щяхме удобно да си стоим във управлението и да се ползваме от всички привилегии на властта. Че то сега би следвало да ми е супер и да се съобразявам с Кирил Петков и Асен Василев. Обаче, аз не съм тук заради тая власт. Даже продължавам да не се чувствам политик. Аз съм тук заради това да се свърши работа. И заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Сега сам…, но аз съм с много хора, които ми се довериха – доброволно излизам от управлението! Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция, само че за разлика от „Продължаваме Промяната“ аз не съм такъв. Затова от днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония. Това е."

Коментари към новината

Още новини от Политика