Новини от област Стара Загора и България

Измама

Мнима адвокатка завлече с 52 000 лева фирми, кандидатствали по европроекти

Мнима адвокатка завлече с 52 000 лева фирми, кандидатствали по европроекти
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

55-годишна жена е обвинена за измама в големи размери и е задържана с разпореждане на Районна прокуратура Стара Загора. Обвиняемата Д.А. се представяла за адвокатка, която подготвя документи за кандидатстване по европроекти в областта на земеделието.

Между 7 август и 18 септември 2017 година жената се вързала с представители на две земеделски фирми в Стара Загора и им обещала кандидатстване и одобрение за финансиране. Тъй като сроковете за кандидатстване били кратки, убедила ги предварително да се отпуснат от тях парични суми. Така представители на двете фирми извършили преводи по посочени от нея сметки за общо 52 000 лева на определени вноски.

Д.А. обещавала, че ще използва парите, за да включи фирмите в земеделски реклами, панаирни изложения, презентации и други. По-късно представителите на двете фирми разбрали, че са били измамени, подали сигнал в полицията и е започнало разследване. Парите до момента не са възстановени. Д.А. няма юридическо образование, нито квалификация да извършва дейност по европроекти. Тя е осъждана и преди за измами. 

Районна прокуратура  - Стара Загора определи измамата като немаловажен случай, в който измамницата е поддържала в заблуждение две лица, като им е причинила имотна вреда в размер на общо 52 000 лева. Измамата е в големи размери и представлява особено тежък случай. Престъплението е квалифицирано по чл. 211 вр. чл. 210 ал.1 т. 4 вр.чл. 209 ал.1 вр.чл.28 ал.1 вр.чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Предстои Районна прокуратура–Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред