Новини от област Стара Загора и България

Бюрата по труда стартират мярка в подкрепа на украинските бежанци

1502 06/06/2022 16:16 Общество България
Бюрата по труда стартират мярка в подкрепа на украинските бежанци
Divident.€U Divident.€U

За да участват в програмата, украинците ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда

От днес, 6 юни 2022 г., Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева.
Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за:
-получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа;
-ключване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца;
- получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор;
- получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявленията си.
Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

Коментари към новината

Още новини от Общество