Новини от област Стара Загора и България

Ученически филм за приятелството доведе испанския посланик в Мъглиж

Ученически филм за приятелството доведе испанския посланик в Мъглиж
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Общината започва сътрудничество с Испания в сферите на образованието, туризма и ромската интеграция

Петминутен видеофилм за приятелството и проблемите в общуването между учениците, създаден от възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ в Мъглиж впечатли посланика на Испания у нас и го доведе на работна среща в подбалканската община. Видеофилмът „Викът на мълчанието“ е дело на учениците Йордан Йорданов, който е автор на сценария и Асен Асенов, който режисира лентата и прави заснемането и монтажа. В рамките на 5 минути двамата автори успяват да разкажат трогателната история за пристигането на нов ученик в класа, който първоначално е отхвърлен от почти всички съученици, които обаче постепенно оценяват добротата му и го приемат за свой приятел.

Филмчето спечели първа награда на Националния конкурс Амалипе „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“ и накара Н. Пр. Посланикът на Кралство Испания в България, Алехандро Поланко Мата да пристигне на работно посещение в Община Мъглиж, където се срещна с кмета д-р Душо Гавазов и неговия екип. Гостът от Испания проведе емоционална среща с учениците от ОУ „Христо Ботев“ и авторите на късометражния филм, разгледа Мъглижкия манастир „Св.Николай“, където запали свещ и се помоли, посети реставрирания бански комплекс в село Ягода, проведе среща с представители на местния бизнес и с изявени спортисти.

В резултат от визитата кметът на Мъглиж и Посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата се споразумяха да си сътрудничат в сферите на туризма, образованието и културата, на вероизповеданията и интеграцията на ромския етнос.

Ето какво написа в личния си профил във фейсбук след края на визитата кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов:

„На 03.06.2022 год.(петък), на работно посещение в Мъглиж дойде Н. ПР. Посланикът на Кралство Испания в България, Алехандро Поланко Мата!

Причината за визитата на Н. Пр., беше прекрасната изява на учениците от ОУ ,,Христо Ботев" гр. Мъглиж, които спечелиха първа награда на Национален конкурс, организиран по линия на Амалипе! Прекрасната симбиоза между педагози, психолози и ученици даде възможност на петминутното филмче ,,Викът на мълчанието", да донесе заслужена слава на жителите на малката, но достойна община Мъглиж! Учениците Йордан Йорданов и Стоян Стоянов материализираха дългогодишните усилия на своите учители с добре замисленото и презентирано клипче!

Иначе визитата на Посланикът на Кралство Испания ме остави със смесени чувства, защото осъзнах колко далеч сме от онази еволюция като народ, към която 33 години се стремим и все не можем да достигнем?! Сякаш очакваме Нобелова награда в стремежа си да оспорим теорията на Дарвин!

В Испания:

- проблемите се посочват от местните власти и със съдействието на Държавата през национален бюджет, европейски и други донорски и алтернативни програми се търсят механизми за тяхното решаване!

- работи се по глобални интегрирани проекти, а не по тясно целеви такива, с цел недопускане на сегрегация и деление на общностите!

- работи се активно за подобряване на виталитета в малките общини с цел ограничаване на миграцията на огромни групи хора към големите агломерации!

Как е у Нас?! Ех, всеки вижда и усеща! Казвам го с болка и тъга от несъстоялия се преход и от продължаващото лутане, в търсене на поредните ни геополитически интереси (дано някога ги намерим)?!

Иначе посетихме две от Светините на Мъглиж - Манастирът ,,Свети Николай Чудотворец“ и Банския комплекс в село Ягода. Не пропуснахме и емиционалната програма на учениците от ОУ ,,Христо Ботев", които всъщност бяха истинските домакини на днешната среща!

Представихме част от представителите на местния бизнес, някои от които впечатлиха в значителна степен нашите гости! Презентирахме най-вкусните ягоди и череши, които биха могли да се намерят в региона, а защо не и в цялата страна! С гордост показахме спортните постижения на изявен наш спортист и национален състезател по борба.

Н. Пр. е истински дипломат от кариерата, човек с проницателен ум и добро познаване на житейските и политически фундаменти!

През цялото време на срещата в главата ми кънтеше рефренът на една стара колкото демокрацията ни песен – „искам да съм негър в щата Алабама“, но сърцето ми говореше друго „Мъглиж беше пръв“! Точно поради тази причина, за да бъде любимата ни Община първа, се разбрахме с Посланика на Кралство Испания да търсим иновативни форми и решения за сътрудничество в сферите на туризма, образованието и културата, вероизповеданията и интеграцията на ромския етнос, проблем , по който Испания от години работи успешно!

Тези срещи са полезни за хората единствено и само, ако излязат от рамките на дипломатическата коректност и протокол! Иначе ще си останем само с ,,Беше ми особено приятно", а то, макар и част от протокола няма да реши проблемите на хората...“

Коментари към новината

Още новини от Образование