Новини от област Стара Загора и България

Пъстро шествие беляза кулминацията на Празника на розата в Казанлък

4137 05/06/2022 15:01 Общество България
Пъстро шествие беляза кулминацията на Празника на розата в Казанлък
Divident.€U Divident.€U

Кулминацията на Празника на розата в Казанлък настъпи днес традиционния ритуал „Розобер“ в розовите градини край града и с преминаване на традиционното карнавално шествие по главната улица, водено от Царица Роза 2022 – Белослава Желева и нейните подгласнички. Хиляди български и чуждестранни туристи аплодираха празничното дефиле „Усмивки и цветя“, преливащо от цветове, аромати и емоции.

Първи преминаха децата на Казанлък от общинските детските градини, последвани от училищата, спортните клубове и читалищата, както и атрактивни гостуващи състави от България и чужбина.

Навсякъде във въздуха се усещаше несравнимият аромат на казанлъшките рози и неповторимото празнично настроение на казанлъчани.

На площад „Севтополи“ своето приветствие към всички участници и гости в Празника на розата отправи кметът на Казанлък Галина Стоянова. „Добре дошли в райската Долина на розите! 80% от течното злато на България – розовото масло се произвежда тук, в Розовата долина“, припомни Галина Стоянова и изброи първите български фамилии, посрещнали Освобождението и прославили Казанлък и България с труда и предприемчивостта си - Папазови, Орозови, Шипкови, които прославят розовото масло на България по целия свят.

Високообразовани, те създават първите търговски къщи на розопроизводители в Париж, Виена, Франкфурт, Ню Йорк, Марсилия. Печелят първите златни медали с българско розово масло на международните изложения. „Защото розовото масло от дълбока древност е онзи посланик, който дава поминък, но дава и слава“, отбеляза кметът на Казанлък.

„Днешните розопроизводители и розопреработватели са наследили тези славни традиции. Те се трудят със същите усилия и много любов към розата. Днес искам да благодаря най-напред на тях, защото тази традиция продължава столетия и този празник, вече 119 години се дължи на тях. Бъдете здрави, упорити като предците си, записвайте си името на всички световни изложения“, пожела Стоянова на розопроизводителите и розопреработвателите.

В празничните прояви се включи и министърът на земеделието Иван Иванов, който обеща своята подкрепа за българските розопроизводители. „Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни. Българското розово масло е едно от най-търсените на международния пазар за етерични масла. Към настоящия момент, в условия на действащ Закон за маслодайната роза, са регистрирани над 2 800 броя земеделски стопани, отглеждащи роза Дамасцена и роза Алба, с площи от 45 хиляди декара и произвеждащи над 14 – 15 хиляди тона розов цвят“, посочи земеделският министър“, посочи в приветствието си министърът на земеделието.

Сред официалните лица на празника бяха още социалният министър Георги Гьоков, депутати от 47-ото Народно събрание, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

Пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък премина под мотото „Усмивки и цветя“ и наистина предизвика много усмивки.

На финала Царица Роза 2022 Белослава Желева отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани с пожеланието „Да пребъде Казанлък!“. Празникът завърши с всеобщо хоро в центъра на града.

Коментари към новината

Още новини от Общество