Новини от област Стара Загора и България

Нинова обяви смяна на ръководството на ВМЗ Сопот

1402 03/06/2022 14:31 Икономика
Нинова обяви смяна на ръководството на ВМЗ Сопот
Divident.€U Divident.€U

За първото тримесечие на годината управляващият борд е реализирал загуба от над 1,6 млн. лева

Днес ръководството на Държавната консолидационна компания взе решение да сменят борда на ВМЗ „Сопот“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг в МС, като поясни, че причината е влошеното финансово състояние на компанията.

За първото тримесечие на 2022 г. управляващият в момента борд реализира загуба в размер на 1,640 млн. лева.
"Причините за смяната са следните: ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лв., но бордът, който я управлява сега за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,64 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.", обясни Нинова. За 2021 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 лв. приходи, аз първото тримесечие на 2022 г. на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. – само за три месеца – с 21 млн. лв.", добави икономическият министър.

Данните са от доклада, който правят одиторите, след като предприятията си предоставят финансовите отчети.
Няма да позволим държавните дружества да се разпарчетосват и разпродават. Ръководството на ВМЗ-Сопот е обявило продажба, зад гърба ми, на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Разбрахме случайно за тази разпродажба, каза още Нинова и уточни, че става дума за почивна база в Старосел, хотел в Сопот, сгради в Калояново.

Нинова прочете и имената, които влизат в новото ръководство на ВМЗ - Сопот: Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев, Камен Николов Шаралиев.
Ще покажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците. Който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да се разделяме, заключи Нинова.

Коментари към новината

Още новини от Икономика