Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Американската посланичка присъства на откриването на нова дестилерия край Шипка

3163 02/06/2022 15:52 Икономика Бизнес
Американската посланичка присъства на откриването на нова дестилерия край Шипка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Прогнозата е, че пазара на етерични масла ще расте средно годишно между 8% и 11%

Нейно превъзходителство Херо Мустафа присъства на откриването на нова дестилерия “Terra Roza „ на световния гигант в сферата на етерични масла „dōTERRA.
Дестилерията е изградена на терен от 11 декара в близост до град Шипка с четири казана с обем от 5,5 м³ всеки. Целта е да се произвежда висококачествено розово масло, което да бъде изнасяно за външните пазари. След като през 2015 г. компанията създаде най-голямата дестилерия в страната "Esseterre", която се намира в Добрич и дестилира основно лавандула, маточина, бял равнец, тамян и смирна, сега тя навлиза в сферата на дестилация на розово масло чрез новата си розоварна.  Всичко произведено от двете дестилерии се влага в крайните продукти на „dōTERRA“, която гарантира най-високо качество чрез прилагането на утвърдените международни стандарти, надградени допълнително със собствени правила за подбор и оценка на суровините.

В присъствието на кмета на община Казанлък – г-жа Галина Стоянова, кмета на град Шипка – г-жа Василка Панайотова и кмета на с. Шейново Петя Лейков, домакините разказаха за дестилацията и технологичните процеси на най-известното българско етерично масло, като запознаха гостните и с търговските и социални политики, които dōTERRA прилага в България чрез “Esseterre” и “Terra Roza”.

По време на посещението посланик Херо Мустафа заяви: „Българската роза е наистина уникален български продукт и аз съм толкова доволна да видя, че американска компания помага на България да покаже това на света, като същевременно допринася толкова съществено за икономическото и социалното развитие на региона“.

Генералният директор на “Terra Roza” и “Esseterre” Пламен Николов споделя, че България има потенциал и в производството на много други етерични масла като лайка, чубрица, ехинацея и др. „Ние не спираме да експериментираме с различни български маслодайни растения и резултатите от лабораторните изследвания показват, че има още много потенциал в сферата на дестилирането в цялата страна“. Според него някои от основните предизвикателства са постигането на предсказуемост на производството на суровината и осигуряването на стабилно и високо качество на крайния продукт.

“Българските етерични масла са високо ценени в индустрията и тяхното дългосрочно маркетиране изисква създаването на ясни критерии за качество, както и създаването на разпознаваем бранд. Затова се стремим да обединим бранша и да създадем марка ‚Дестилирано в България‘, която да позиционира българския бранш дългосрочно и устойчиво пред целия свят“, споделя Пламен Николов.

“Terra Roza” e бутикова розоварна, която има дългосрочни амбиции и цели да изгради нови професионалисти и стандарти в сферата на дестилацията. Запазването на уникалността на българската роза и развитието на това масло в сферата на етеричните продукти е мисия, която компанията следва и развива с помощта на научния си екип и модерната си лаборатория. Компанията има изградена последователна политика за социална отговорност, като от началото на своята дейност в страната подкрепя редица проекти в сферата на културата, екологията и развитието на кадри в региона.

Прогнозата е, че глобалният пазар на етерични масла ще расте средногодишно с между 8 и 11% до 2025 г.

Коментари към новината

Още новини от Икономика