Новини от област Стара Загора и България

Скръб

Внезапно почина емблематичната журналистка Нери Терзиева

3185 02/06/2022 12:23 Общество България
Внезапно почина емблематичната журналистка Нери Терзиева
Divident.€U Divident.€U

Тази нощ в болница в Пловдив е починала Нери Терзиева - една от емблематичните личности на прехода и цяла епоха в българската журналистика.

За кончината й съобщиха в социалните мрежи нейни близки. Нери Терзиева си отиде от този свят на 70-годишна възраст. Според тях Нери е била с влошено диабетно състояние от няколко месеца.

Нери Терзиева е родена на 21 февруари 1952 година във Велинград.

Завършва Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност телевизионна журналистика.

Между 1975 и 1989 година работи като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а от 1990 до 1993 година е продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“, представяйки новините в екип с Асен Агов по новаторски за България начин. Става и програмен директор в Българската национална телевизия.

Репортер и автор е в популярното икономическо предаване по БНТ „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Основател и директор на Ефир 2.

В периода 1996 – 2002 г. Нери Терзиева заема длъжността прессекретар на президента Петър Стоянов.

Четеше лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет – Новинарство в катедра "Европеистика" на Философския факултет. Също така е и в настоятелството на „Отворено общество“.

Терзиева е автор на сценария на филма „Откраднати очи“ посветен на „възродителния процес“ в България.

От 2002 г. Нери Терзиева заема поста директор Публични комуникации в Овергаз Инк, а от 2015 г. до 2017 г. ръководи закритата през 2019 г. телевизия BiT. (по информация на Уикипедия)

Поклон през паметта й.

Коментари към новината

Още новини от Общество