Новини от област Стара Загора и България

Италианска лента спечели статуетката „Златна липа“ за най-добър филм

2065 01/06/2022 14:36 Култура Сцени
Италианска лента спечели статуетката  Златна липа  за най-добър филм
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Филмът на Нани Морети „Три етажа“ (2021) спечели наградата на международното жури на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“. Италианският филм беше предпочетен от журито след всички 9 ленти в конкурсната програма с деликатното изследване на най-доброто и на най-лошото, което е вътре в нас, обясни при обявяването на наградата като член на журито сръбският режисьор Стеван Филипович.

Филмът ще бъде прожектиран отново тази вечер веднага след церемонията по закриване на фестивала, която започва в 18 часа в залата на Държавна опера Стара Загора.

Наградата за най-добра женска роля авторитетното жури с председател проф. Анри Кулев единодушно присъди на Ралица Стоянова за ролята ѝ на Лора от филма на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“ (2021). Във филма Ралица играе сестрата на героинята на Мария Бакалова.

Ралица Стоянова присъства на пресконференцията на обявяване на наградите и реагира емоционално при изричането на името ѝ. Тя е завършила куклено актьорско майсторство и в момента работи в Пазарджишкия куклено-драматичен театър. „Изключително се вълнувам от тази награда и искам да изразя уважението си към г-жа Ралчева и към всички вас, че сте създали този толкова впечатляващ фестивал. Тук има толкова много хора, които непрекъснато гледат кино“, каза Ралица Стоянова.

Тя посочи, че приема наградата като признание за екипа, създал филма, но и за нейното семейство, тъй като Ралица участва в него с майка си и с двете си лели - Катя Казакова, Биляна Казакова и Весела Казакова.

Младата актриса разкри, че в момента започва подготовката си за снимките на нов игрален филм, в който отново ще изпълнява главна роля.

Наградата „Златна липа“ за най-добра мъжка роля отива при унгарският актьор Арон Молнар за ролята му във филма на Габор Херенди „Токсикома“ за изпълнението му на млад човек, който се бори със зависимостта.

Наградата „Златна липа“ за най-добър режисьор отива при Андрей Паунов за модерната му версия по пиесата на Йордан Радичков „Януари“, обяви председателят на журито проф. Анри Кулев. Ето какви впечатления от филма на Паунов сподели членът на журито от Великобритания Фиона Хау:
„Филмът “Януари“ съчетава силна интегрална визия с безкомпромисен режисьорски стил и несъмнено заслужава наградата за най-добра режисура“.

Кинокритикът Людмила Дякова обяви при кого отива отличието на Съюза на българските филмови дейци. Тази година то се присъжда на Йосиф Сърчаджиев за превъплъщенията му в двата български конкурсни филма „Януари“ и „Жените наистина плачат“. „И в двата филма Йосиф Сърчаджиев прави ярки, запомнящи се и в същото време много различни роли“, посочи Дякова.

Директорът на фестивала "Златната липа" Магдалена Ралчева връчи специален плакет за спомен от киносъбитието в Стара Загора на всеки от членовете на международното жури.

Тази вечер в 18 часа в голямата зала на Държавна опера Стара Загора започва церемонията по закриване на деветото издание на фестивала „Златната липа“, по време на която ще бъдат връчени статуетките на победителите, а след края й ще бъде прожектиран отново награденият най-добър филм – „Три етажа“ на италианския режисьор Нани Морети.

Входът е свободен.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура