Новини от област Стара Загора и България

Кандидатстудентска кампания

Над 1500 студенти държавна поръчка ще приеме Тракийският университет

Над 1500 студенти държавна поръчка ще приеме Тракийският университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Майка с три деца беше първата, която подаде документите си

Тракийски университет – Стара Загора откри кандидатстудентската си кампания в присъствието на кандидат-студенти, преподаватели, родители.
Седем нетърпеливи кандидат-студенти подадоха документи рано тази сутрин преди официалното откриване на кампанията.

36-годишната майка на три деца Стилияна Иванова беше първата, която рано сутринта прекрачи прага на университета, за да заяви желанието си да учи тук . Тя иска да завърши предучилищна педагогика в Педагогическия факултет на университета.
Сред първите беше и Виктор Горанов, който желае да продължи образованието си в специалността медицински лаборант в Медицинския колеж.

Тази година имаме рекордна държавна поръчка от 1500 души, съобщи на откриването на кампанията ректорът на университета доц. Добри Ярков. Студентите държавна поръчка ще бъдат с 107 повече в сравнение с миналата година. Бакалавърските специалности в университета са вече над 40. Около 60 квестори са поканени за участие в изпитите.

90 студенти ще учат софтуерно инженерство и информационни технологии, а 25 души компютърни науки и комуникационна техника. „ Нашата цел е в Тракийския университет да учат най-мотивираните кандидат-студенти. През последните 2 години бяхме в тежка пандемична обстановка и въпреки всичко ТрУ успяваше да изпълни на 100% държавната си поръчка. Забелязваме, че все повече мотивирани студенти кандидатстват при нас“, каза в приветствието си доц. Ярков. Той допълни, че през последните 2 години в Тракийския университет са открити 30 нови специалности.
Кандидат-студентите могат да подават документи до 26 юни.

Първият изпит е на 28 юни по биология –той е вход за всички медицински специалности, както и в аграрния факултет.
На 29 юни е изпита по химия. Той е вход за медицина, като оценката може да бъде използвана за екология и опазване на околната среда и технология на храните.
На 30 юни е изпита по Обща езикова култура.
Следва тест по биология на 1 юли, който е вход за специалностите в аграрен факултет, някои от специалностите в медицински факултет и медицински колеж.
На 4 юли са трите останали теста – география, математика и обща техническа подготовка.

Коментари към новината

Още новини от Образование