Новини от област Стара Загора и България

Казанлъшки ученици проведоха урок в горски разсадник "Бузовград"

9491 31/05/2022 15:31 Общество България
Казанлъшки ученици проведоха урок в горски разсадник Бузовград
Divident.€U Divident.€U

На 30 май учениците от I а клас на ОУ „Никола Вапцаров“ бяха гости в горския разсадник “Бузовград“ на територията на ДГС – Казанлък. Там те учиха за гората и горските обитатели и се забавляваха чрез методите на горската педагогика. Експертите от ЮИДП – гр. Сливен и ДГС – Казанлък разказаха подробно на любопитните малчугани как се създават, стопанисват и съхраняват горите.

В открития урок взеха участие и директорът на ДГС - Казанлък инж. Мирена Татарджийска и зам.-директорът на стопанството инж. Ивайло Антонов, които приветстваха децата и техните ръководители и им пожелаха винаги да носят в себе си любовта към гората.
Горските специалисти проведоха беседа с учениците относно подбора на посевния материал, процеса на сертификация на семена и тяхното развитие до израстването на дръвче. Лесовъдите обясниха на децата как се засаждат фиданки, както и процесите по отглеждането на дръвчета и тяхното развитие. Готови и пълни с енергия, децата се впуснаха в игри и надпревари, водени от горските експерти, чрез метода на горската педагогика. С помощта на опознавателни и забавни занимания, учениците научиха много нови и интересни факти за лесовъдската професия, за гората и за дивите животни.

В края на урока, всички деца получиха подаръци, които да отнесат у дома като спомен от забавната горска беседа. Малчуганите обещаха, че през лятната ваканция, когато посещават планините и горите, винаги ще внимават да не замърсяват природата и да я пазят от горски пожари, защото гората е живот и я обичат!

Проведеният урок бе част от заложените образователни дейности по проект LIFE 18/NAT/BG/001051 „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“.
Програмата LIFE на европейския съюз е единствената програма на европейско ниво, посветена изцяло на опазването на природата и на действия срещу климатичните изменения. Тя служи за предприемане на мерки за опазване на околната среда и климата. През тази година се навършват 30 години финансиране на инициативи по програма LIFE в България.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество