Новини от област Стара Загора и България

Производители: Намаляваме цената на хляба с 20% ако промените в закона излязат навреме

2364 31/05/2022 11:28 Икономика Бизнес
Производители: Намаляваме цената на хляба с 20% ако промените в закона излязат навреме
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Хлебопроизводство СЗ вдигна цената на хляба си с 20% от 15 май


Нулевият ДДС действително ще доведе до поевтиняване на хляба в България. Ситуацията с цената на брашното и останалите консумативи обаче е непредсказуема, каза за Divident.EU директорът на най-голямото предприятие за производство на хляб в регион Стара Загора /Хлебопроизводство СЗ/ – Гергина Димитрова.

Тя съобщи, че от днес цената на брашното се е вдигнала с 40 лева/тон. Причината е нарасналата борсова цена на зърното, което ако преди 2 месеца е било с цена 520 лв/тон, то сега стига 740 лв/ тон. Важна роля за ситуацията на пазара има и войната в Украйна, тъй като Русия и Украйна са големи производители на зърно.

Ако влезе в сила нулевият ДДС от 1 юли, ние действително ще продаваме хляба си на магазините с 20% по-евтино, казват от Хлебопроизводство СЗ.
От там обаче подчертават, че за да се случат промените, законът трябва да излезе до 10 юни, защото трябва да се пренастрои цялата система, включително софтуерите. Ще ни трябват поне 30 дни за организация според промените, коментира Димитрова.
Хлебопроизводство увеличи цената на хляба с 20 стотинки последно на 15 май.

Ние ще продаваме на магазините хляба с 20% по-евтино на магазините ако няма промени в цената на материалите и консумативите. От друга страна нито е излязъл закона, нито знаем как данъчните ще ни връщат ДДС, казва Димитрова.

Всички твърдения, че нулев ДДС няма да има ефект, са спекула, заяви вчера Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите .
"Проведох разговори с веригите. Те, като социално отговорни, с огромна грижа към своите клиенти, потвърдиха, че това ще се случи. Трябва да се сложи край на спекулациите, че нулевият ДДС на хляба няма да доведе до поевтиняване, а ще предизвика икономически проблеми. Тази е най-социалната мярка, която е приета за първи път в България от социално отговорно правителство. Тя засяга всеки български потребител и гарантира повече пари в портфейла на българите", заяви Кукушева.

Тя допълни, че това е нейният отговор на различните коментари по въпроса, че премахването на ДДС за хляба няма да доведе до понижение с 20% на крайната цена.

Коментари към новината

Още новини от Икономика