Новини от област Стара Загора и България

Кабинетът прие план за въвеждане на еврото от началото на 2024 година

6024 27/05/2022 15:34 Икономика Бизнес
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Правителството на Кирил Петков утвърди план за въвеждане на уврото у нас от 1 януари 2024 година. Точката беше вкарана извънредно в заседанието на Министерския съвет и не фигурираше в първоначалния му вариант.

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев утвърденият оперативен план за въвеждане на еврото дава конкретни срокове как и кога това ще се случи, как ще стане превалутирането на депозитите по сметки и как ще работят с новата официална валута в България всички институции.

"Това е само техническа първа стъпка, като предстоят редица законови промени в тази насока", подчерта Асен Василев по време на заседанието.

"Този план е публичен още от юли миналата година. В него например като защита за потребителите е предвидено 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват в евро и в лева, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. Курсът е фиксиран, той е текущият курс (1,9558 лева за 1 евро)", подчерта Василев.Според него само прозрачността може да предпази гражданите да не станат жертва на спекула при смяната на валутата.

За срок от 1 месец след въвеждането на еврото ще се поддържат двойки каси в евро и в лева. Предвидена е широкомащабна информационна кампания, след като БНБ представи своя анализ.

Подготовката за приемане на еврото в началото на 2024 година технически ще отнеме около година и половина, коментира вицепремиерът. Според него имаме достатъчно време да се подготвим.

Коментари към новината

Още новини от Икономика