Новини от област Стара Загора и България

Разкриват лаборатория за изследване на коронавирус към болницата в Стара Загора

Разкриват лаборатория за изследване на коронавирус към болницата в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

С решение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от началото на седмицата ще бъдат разкрити 2 нови лаборатории, в които ще се правят изследвания за новия корона вирус COVID-19. Едната лаборатория ще бъде разположена в УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“ в Стара Загора, а втората във варненската УМБАЛ „Св.Марина“.

„В тях ще се работи със същите китове, с които работят в цяла Европа. Те са напълно проверени и надеждни, същата е и апаратурата, с която разполагат в Европа, както и подготовката на нашите лекари“, каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на Кризисения щаб за работа срещу разпространението на коронавируса като гост в сутрешния блок на бТВ.

И последния ден на февруари няма доказан случай на коронавирус в България, посочи ген. Мутафчийски. Въпреки това е направено изследване за разполагаемостта с легла в инфекциозните отделения в България. Общо те са около 740, но при необходимост могат да станат около 1400. За сравнение, при 4 пъти по-голямо население Румъния разполага с 2500 легла и може да ги направят 4000, така че ние стоим по-добре, посочи Мутафчийски.

Той подчерта, че не трябва да има паника заради очакваната поява на първите заболели от новия коронавирус и посочи, че настъпващият в момента грип от тип Б е много по-опасен от него.

Ново изследване между 72 000 души и разглежда смъртността при COVID-19, посочвайки следните данни. Най-висока е смъртността при заболелите на възраст над 80 години - 14,8%. При хората между 70 и 80 години смъртността е 8%, между 60 и 70 ггодини - 3,6%, а при хората между 50 и 60 процентът на смъртност пада на 1,3%. Под 50 години смъртността корелира със смъртността при грип Б – 0,4%, а от 0 до 10 години смъртността е 0%.

Вече е доказано и че има пряка връзка между някои хронични заболявания и смъртността от коронавирус, посочи още ген. Мутафчийски. На първо място това са сърдечно-съдовите заболявания, на второ място е диабета, а на трето - хроничните белодробни заболявания. Затова трябва да има по-голяма предпазливост за хората над определена възрастова граница, както и за тези с хронични заболявания.

Коментари към новината

Още новини от Здраве