Новини от област Стара Загора и България

Образование

Около 44 000 деца в България не посещават училище

Около 44 000 деца в България не посещават училище
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

30 % от преподавателите във висшите училища в страната не покриват критериите, посочени в Закона

Около 44 000 деца в училищна възраст в България не посещават учебните заведения. Най-много необхванати деца има в предучилищна възраст. Основната причина е, че родителите им не виждат смисъл в образованието. По тази причина трябва да се работи с тези семейства. Това съобщи в сутрешния блок на btv министърът на образованието Николай Денков.

Заплатите на учителите ще бъдат и занапред 125% от средната заплата за страната, допълни той. Тъй като тя се вдига, ще бъдат увеличени и учителските възнаграждения.
По отношение на предупреждението на Съюза на работодателите в Народната просвета, че има опасност от затваряне на образователни институции заради високите сметки за ток и парно, министър Денков съобщи, че никъде в образователната система през пролетните и летни месеци на тази година няма такава опасност.

„Трябва да внимаваме през отоплителния сезон на следващата година. Правим преглед на всички налични средства в институциите. Вероятно ще има актуализация на режийните, но тя ще бъде съобразена с реалните нужди“, допълни проф. Денков.
Около 10 са анулираните работи по време на матурите в страната, като причината основно е опит за използване на мобилни устройства.
Няма необходимото високо качество на образованието във всички 52 университета в страната, призна министърът на образованието.

В някои висши учебни заведения 65-70% от преподавателите не покриват минималните изисквания, посочени в Закона. Към 10 май 30% от преподавателите във висшите училища в цялата страна не отговарят на критериите, обобщи образователният министър.
Според него една от възможностите за преодоляване на този проблем е сливането на висши училища в България.
Относно обединението, в Стратегията за висшето образование, приета от НС е написано, че то ще става на доброволни начала. Аз ще следвам стратегията, каза проф.Денков и допълни, че ще предложи промени в Закона за висше образование.

Коментари към новината

Още новини от Образование