Новини от област Стара Загора и България

Хиляди казанлъчани празнуваха Деня на българската азбука на площад "Севтополис"

2925 24/05/2022 13:00 Духовност Традиции
Хиляди казанлъчани празнуваха Деня на българската азбука на площад Севтополис
Divident.€U Divident.€U

24 май - денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност изпълни с празнично настроение централния площад „Севтополис“ в град Казанлък.

Кметът на Казанлък поздрави всички присъстващи за празника и отправи риторични въпроси: „Какво би била България днес без писмеността, която ни завещаха равноапостолите Кирил и Методий? Колко държави и цивилизации се загубиха без словото?“, попита тя. „Защото всичко, което остава на този свят е в духа, а духът е словото. 24 май - денят, в който един цял народ се покланя пред светите братя Кирил и Методий. Така е било и така ще бъде, защото българският народ има уважението и преклонението пред мъдростта.“, заяви Галина Стоянова.

„Във времето, в което сме забравили поредната криза, ние подаряваме цвете на онзи, който със сила и знание ни учи на любов и доверие, показва ни истината, въпреки реалността на този свят. И когато видим сълзите в очите му, ние се прекланяме и прошепваме: „Благословен да си, Учителю! За всичко днес ти благодарим!“, каза кметът на Казанлък и прикани:

„Нека направим своя поклон пред нашите учители, дейците на културата, пред онези, които съхраняват духа на България, духа на нашия красив Казанлък! Бъдете здрави, все тъй силни и амбициозни, за да извадите най-доброто от нашите деца. Да го покажете на света и светът да се поклони пред България!“

Кметът на Казанлък се обърна и към учителите и културните дейци: „ Вие сте апогеят на най-доброто, най-хубавото, което носи тази нация – любовта към знание, обичта към младостта и мъдростта!“.

Галина Стоянова поздрави и родителите: „Гордейте се, че Вашите деца растат тук, в дом на знанието и науката! Нека 24 май ни събира винаги година след година!“, поздрави всички Галина Стоянова.

По предложения на директорите на казанлъшки училища и детски градини, за високи постижения Кметът на Казанлък отличи с почетни грамоти 15 учители и 14 ученици.

Химнът на българската просвета „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!” прозвуча в изпълнение на Рени Петрова, Елена Николаева и Гергана Жекова от Школа „Орфей“ с музикален ръководител Мариана Мъгева при Народно читалище „Възродена Искра 2000". стихотворението „Моите Учители“ в изпълнение на прекрасната Дея Стоянова от Детска градина № 13 „Мечо Пух“.

Казанлъчани посрещнаха с аплодисменти и малките смехоранчета от детска градина „Юрий Гагарин“, които изпълниха танц „Българско дете“. Мажоретният състав към ОУ „Мати Болгария“, с ръководител Теменужка Иванова представиха танц „Веселие“.

С песента „Буквички родни“ в празничната програма участваха деца от четвърта възрастова група от Детска градина № 3 „Теменуга“ с ръководители Стела Петрова и Таня Георгиева. Красив финал направи изпълнението на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“ с ръководител Цветан Цочев.

Коментари към новината

Още новини от Духовност