Новини от област Стара Загора и България

Връчиха наградите Млада и Стара Загора на тържествена церемония

2048 20/05/2022 22:44 Култура Сцени
Връчиха наградите Млада и Стара Загора на тържествена церемония
Divident.€U Divident.€U

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Празничното тържество се състоя в Лапидариума на Регионалния исторически музей, отличените за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички гости бяха поздравени музикално от Добромир Добрев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова.

За присъждане на индивидуална награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ постъпиха 27 предложения. Отличието получиха: Сюзан Руменова Милева – ученичка от XII клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г. и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, възпитаник на ППМГ „Гео Милев“, за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английския език и лингвистиката, стипендиант на Колумбийски университет.

Отличието на Сюзан Милева връчи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Виждате какво богатство е създадено и се създава в Стара Загора. Това е благодарение на всички вас – родители, учители, както и на представителите на институциите, които се радваме и подкрепяме младите хора. Поздравявам всички с предстоящите празнични дни – така значими за всеки българин. Нека се радваме на още по-големи успехи занапред“, каза тя по време на тържеството. Признанието за успехите на Даниел Пеев бе поднесено от Валентина Бонева – председател на Постоянна комисия по образование, наука и защита правата на децата на Общински съвет Стара Загора.

В това направление няма постъпили предложения за колективна награда.

По време на церемонията, Грамота получиха учениците от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.

В направлението „Култура и изкуство“ бяха направени две предложения:

Тереза Донева, ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“, XII клас, с профил „Балет“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“, отличена с множество награди и златни медали от национални и международни балетни конкурси – „Пътят към славата“, „Търновска царица“, „Вълшебен свят“, DanceSun Festival”. Спечелила честта да представлява България на международната сцена в “Dance World Cup” в Испания в категориите „Класически балет“ и „Съвременен танц“. Носител на приза „Най-техничен изпълнител“ на национален балетен конкурс. Номинацията за наградата „Млада Загора“ е дело на Кремена Костова-Гайдарова, ръководител на Балетна школа „Па де Кре“.

Второто предложение бе Симона Бухчева, третокласник от ОУ „Кирил Христов“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“. Отличена е с 5 златни и един сребърен медали на Национален балетен конкурс „Път към славата“ – 2022 г. Има привилегията да представя страната ни на международната сцена в „Dance World Cup“. Номинацията е направена от Господин Балакчиев – директор на ОУ „Кирил Христов“.

Индивидуална награда не бе присъдена, а двете талантливи възпитанички на Балетна школа „Па де Кре“ получиха Диплом за своите труд и успехи.

За колективното отличие „Млада Загора“ имаше само една номинация, която бе направена от Инициативен комитет, сформиран при НЧ „Родина – 1860“, за изключителен принос при популяризиране на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношески народен хор „Жарава“. 25 години „Жарава“ присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Детско-юношеският хор има спечелени 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова, а отличието ѝ връчи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева. „Днес е истински празник. Приветствам нашите бисери, които греят с ярка светлина в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Децата до мен и тяхната ръководителка създават невероятни емоции и ни прославят на всяка сцена, на която се качат. Адмирации и аплодисменти за тях. Те ги заслужават“, каза зам.-кметът.

Гостите на церемонията имаха удоволствието да се насладят на две изпълнения на част от талантливите старозагорчета от „Жарава“.

Три бяха номинациите за получаване на наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“: Николинка Генова - старши учител по музика в ДГ №7 „Светулка“, Марияна Генчева, старши учител по история и цивилизация в ОУ „Кирил Христов“ и Теменужка Йонкова, старши учител начален етап в ОУ „Кирил Христов“. Индивидуална награда не бе присъдена, а номинираните получиха Диплом и плакет.

За колективен приз в същото направление бяха получени три номинации: Педагогически състав на ДГ №25 „Ален мак“, ТГ „Княз Симеон Търновски“ и ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. Два колектива получиха високото отличие от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова – Търговската гимназия по повод 100-годишната отвоювана традиция да подготвя водещи кадри в икономическата сфера и високи постижения в учебно-образователния процес, както и ДГ „Ален мак“ за постигнатите високи резултати в обучението и възпитанието на децата и заслужените призови отличия в художествено-творческата дейност. Наградите приеха с удоволствие и вълнение директорът на ТГ Снежана Танева и директорът на „Ален мак“ Меглена Бакърджиева.

Индивидуално отличие „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от най-емблематичните поети на града – Йордан Пеев и Мария Донева, както и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески път Ивалин Димитров. Поздрав към отличените и гостите на събитието отправиха, връчвайки наградите – директорът на Държавен куклен театър и председател на Постоянна комисия по култура, туризъм и вероизповедания на Общински съвет Стара Загора Дарин Петков и областният управител проф. Наско Атанасов.

Колективната награда заслужено бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, една изключително въздействаща продукция на Държавна опера Стара Загора. Един от създателите на уникалната балетна премиера и знаков спектакъл – директорът на Операта под липите - Огнян Драганов, благодари сърдечно на всички, които са допринесли да се сбъдне мечтата на хората, в които тлее любовта към изкуството – световна слава на Старозагорската опера. Отличието бе връчено от зам.-кметът Милена Желева.

Коментари към новината

Още новини от Култура