Новини от област Стара Загора и България

Стиховете на Живка Барова изпълниха къща-музей „Гео Милев“ с почитатели на поезията (ВИДЕО)

11247 20/05/2022 16:12 Култура Книги
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Залата в къща-музей „Гео Милев“ се оказа тясна, за да побере на 19 май вечерта всички желаещи да присъстват на представянето на двете стихосбирки на Живка Барова – „Късчета душа“ и „Перо от ангел“.

Журналист, учител, поет – Живка Барова трупа в сърцето си стиховете през всички превратни и изпълнени с динамика години от живота си така, както човек събира и отсява приятели. И ето че в годините на раздалечаване, затворени в домовете си заради пандемията, тези стихове-приятели започват да пристигат в мислите на Живка Барова като отдавна канени гости, за да намерят място в нейните първи две стихосбирки.

За първата – „Късчета душа“, ръка на поетесата подава поетът и издател Трифон Митев, който реализира красивата книжка със стихове с ръководеното от него издателство „Лаген“. Затова и Трифон Митев беше един от водещите на поетичната вечер, който говори за творчеството й:

„Стихосбирката на Живка Барова очертава един интимен кръг, в който се говори за семейството, за тревогата на майката, за родителите, за бащиното огнище. И всичко това е като един калейдоскоп от късчета душа. За всяко нещо е откъснато парченце от душата на Живка Барова. И всяко късче от тази душа е в отделните думи, в отделните стихове. А тя е много отговорна към думите. Стихосбирката й е пример за отговорност на автора към своята творба и към читателя, който ще посегне към нея.

В стиховете от „Късчета душа“ няма да открием мисли за световните проблеми на войната и мира, за световните проблеми на екологията или нещо, което владее в момента и душата и съзнанието на човечеството. Но можем да си зададем въпроса – има ли нещо по-световно от тревогата на една майка?“, попита риторично Трифон Митев.

Ако „Късчета душа“ е посветена на семейството, то втората стихосбирка на Живка Барова - „Перо от ангел“, е посветена на дъщеря й Маргарита. Книгата е реализирана със съдействието на издателство Народно читалище „Даскал Петър Иванов“ и лично на поета Йордан Атанасов и Кристина Божанова.

„Стиховете на Живка съдържат трогателни, художествени открития за най-близкия и свиден на сърцето й човек – дъщеря й. Подобни откровения има и за майката, както и за любимия човек. Поезията на Живка Барова в „Перо от ангел“ е напоена с автобиографичност, поднесена с изящна художественост, която кара читателя да вярва на поета.

Живка е подредила стиховете от „Перо от ангел“ в пет поетични цикъла. Темите за любовта, болката, тъгата, музата, природата, радостта от живота, пътеките нагоре към духовното, за изхода от монотонността – са теми, които дават широк поглед към ставащото в реалността и в душевността й", каза редакторът на книгата Йордан Атанасов..

Приятелите на Живка Барова аплодираха искрено нейните стихове, прочетени лично от нея в непринуден стил и с безкрайно откровение. Повечето от тях познават авторката от годините й като журналист в различни медии на Стара Загора, други като учител и заместник-директор на Руската гимназия „Максим Горки“.

На представянето на стихосбирките беше и голяма част от семейството и близките на Живка Барова и нейния съпруг Николай Колев, които с присъствието си показаха колко вярно е всичко написано в стиховете й за силата семейната обич и подкрепа.

След представянето авторката раздаваше автографи с посвещения повече от час, а пред приятелите си сподели, че вече работи върху третата си книга, в която ще насочи вниманието си към социалната тема.

Коментари към новината

Още новини от Култура