Новини от област Стара Загора и България

Улица на името на Пейо Яворов в Италия, а в Чирпан площад на името на Борго Верчели Булгаро

9148 18/05/2022 16:14 Общество България
Улица на името на Пейо Яворов в Италия, а в Чирпан  площад на името на Борго Верчели Булгаро
Divident.€U Divident.€U

Улица в Италия вече носи името на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов, а площад в Чирпан бе именуван на италианския град Борго Верчели. Това решиха днес общинските съветници на Борго Верчели и Чирпан, които работиха съвместно чрез видео-конферентна връзка. Площадното пространство с новото име е обособено в кръстовището на улиците „Кочо Цветаров“, „Добруджа“, „Гео Милев“, „Еделвайс“, „Александър Стамболийски“. Улицата „Пейо Яворов“се намира до популярната сграда „Кастело Булгаро“ (Българският замък), принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г. в италианския град.

„След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро“ , по идея на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова. Италиански ученици, присъстващи на гласуването в своя град, развяха български флагове в знак на уважение, приятелство и добри международни перспективи“, каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Идеята за именуване на улица и площад бе родена по време на официалното посещение на кмета, председателя на местния парламент Иван Станчев и изп. директор на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков в Борго Верчели, само преди месец и половина. Очаква се церемонията по именуването на новия площад да се проведе по време на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан от 17 до 19 юни 2022 г., на който ще присъства италианска делегация, водена от кмета Марио Де Маджистри. С реципрочните инициативи двете общини поставят началото на съвместни проекти в областта на културата, образованието, спорта и икономиката с желанието да прераснат в процес на побратимяване.

Борго Верчели е италианска община (наричана още Борго Булгаро) в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия. Страната ни и градът са свързани исторически от векове: за наличието на прабългарски популации в Борго Верчели свидетелстват исторически съчинения, които твърдят, че на 7 километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил наричан „Борго Булгаро”, а през 1804 г. е бил преименуван на „Борго Верчели”. Данте Оливиери (1877-1964) в Италианския етимологичен речник от 1961 г. също твърди, че имената на някои пиемонтски и ломбардски населени места (Болгаре, Булгарогасо, Борго Верчели и други) се отнасят до българските селища, съюзени с лонгобардите в Северна Италия през втората половина на VII век сл. Хр.

В центъра на Борго Верчели се издига "Българският замък" [Castello Bulgaro], принадлежал на българско знатно семейство (чиито наследници са починали в средата на 1700 г.). Фамилия „Булгаро“, с изключително силно влияние в района на провинциите Биела и Верчели в Пиемонт, произлиза от стар знатен род, живял първоначално именно в град Борго Булгаро (Верчели). От Борго Верчели многобройни клонове, произхождащи от семейство „Булгаро“, се разпростират в района на Биела, като приемат имената на имотите, които са под тяхна юрисдикция: Салусола, Триверо, Лесона и Кастеленго. Според историческите източници родоначалник на знатното семейство, общ за всички клонове, е Оглерио де Булгаро, съвременник на граф Умберто Бианкамано от династия Савоя. Сред членовете на фамилията има много прочути личности, известни в Италия.

Сред тях са Свети Петър Дякон Левит, роден през около 550 г. сл. Хр., приятел и съветник на папа Григорий Велики; Свети Йоан, убит в Бреша по време на борбата срещу Арианската ерес; Йоан Петър, според източниците основател на 24 март 956 г. на параклиса, издигащ се в Българския замък; Доктор Йоан Булгаро, известен като Бокадоро, един от четиримата юристи, назначени от император Фридрих Барабароса на Диетата в Ронкалия през 1158 г. Последният Булгаро е граф Джовани Батиста, който умира в Торино на 15 януари 1747 г. Семейството „изчезва“ с Габриела Тереза, която през 1748 г. се омъжва за Аселино Арео Антонио Алиага Гандолфи от Монтегросо и Рикалдоне. В миналото с внушителен външен облик, в днешно време „Българският замък“ се нуждае от основно реновиране и реставрация. Въпреки че е бил включен в списъка на историческите паметници под закрилата на Министерството на културата на Република Италия, “Castello Bulgaro” все още чака нужното финансиране за реставрация.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество