Новини от област Стара Загора и България

Районна прокуратура се самосезира по случая с удавеното в канала 12-годишно дете

Районна прокуратура се самосезира по случая с удавеното в канала 12-годишно дете
Divident.€U Divident.€U

Районна прокуратура - Стара Загора се самосезира и възложи проверка за стопанисването и безопасността на напоителните и отводнителните канали на територията на област Стара Загора.

Проверката е заради трагичния случай, при който на 12 май в канала над кв. "Три чучура" в Стара Загора се удави 12-годишно момиче, което се опитало да извади паднала във водата обувка.

По случая в старозагорската Районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.122, ал.1 от Наказателния кодекс. за причинена смърт по непредпазливост.

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и заверени копия на документи от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Горна Тунджа, гр. Стара Загора. Прокурорите проверяват дали се изпълняват стриктно задълженията за обезопасяване на напоителните и отводнителни канали на територията на град Стара Загора, както и останалите хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Изискано е конкретно да се посочи какви действия са били извършени в тази насока в периода от 2021 г. до настоящия момент. Разпоредено е също да бъде предоставена и информация за предприетите мерки и извършените проверки в тази насока, съобразно Закона за водите и правомощията на компетентните служители за обезопасяване на съответните канали и съоръжения, тяхната конструктивна сигурност, както и констатации за необходимостта от текущи, цялостни или частични ремонти на тези съоръжения.

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и документи относно горепосочените обстоятелства. Срокът за приключването на проверката е едномесечен.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред