Новини от област Стара Загора и България

За май и юни

80% компенсации за цени на електроенергията над 200 лв/мвтч ще получи бизнесът

2116 16/05/2022 14:21 Икономика Бизнес
80% компенсации за цени на електроенергията над 200 лв/мвтч ще получи бизнесът
Divident.€U Divident.€U

Правителство, синдикати и работодатели подготвят законодателни решения за автоматизиране процеса на подпомагане

Правителството, работодателите и синдикатите се споразумяха за размера на компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лв/мвтч. До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, бе 185.59 лв/мвтч.

За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.
Едновременно с тези краткосрочни мерки правителството, синдикатите и работодателите ще подготвят законодателни решения, които да регламентират дългосрочен механизъм за подпомагане при необходимост. Предложенията трябва да станат факт през идните седмици. Това автоматизиране на процеса ще осигури предвидимост за бизнеса в случай, че нестабилността на пазара продължи.

От 1 юли България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м. годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция – България е готова и влязла в експлоатация. Това съобщи пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.

Коментари към новината

Още новини от Икономика