Новини от област Стара Загора и България

Освещават новопостроения храм "Св. Димитър" в село Пряпорец

1375 13/05/2022 16:32 Духовност Вяра
Освещават новопостроения храм Св. Димитър в село Пряпорец
Divident.€U Divident.€U

На 14 май (събота), в 11:00 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще освети новопостроения храм „Св. Димитър“ в село Пряпорец.

Инициативният комитет за изграждането му е създаден през месец октомври 2013 година. В последствие се сформира и църковно настоятелство с председател свещеноиконом Иван Катранджиев (починал през 2017 г.).

За изграждането на храма се избира терен, с обща площ 2170 кв.м., част от които са дарени на Старозагорска митрополия от Община Стара Загора. Строителните работи започват на 17 август 2016 година със събраните до този момент парични дарения.

За две години, благодарение на дарителите арх. Петър Влахов, Христо Тодоров, Стефан Димитров, д-р Владимир Желев, Таньо Гюхпалов, д-р Евгени Христозов, Михаил Боиндурков, Румен Захариев, Валентин Вълков, Петко Балабанов и Теодор Тодоров и спомоществователи от селото и околията, църквата е изградена, а сградата е въведена в експлоатация.

С дарение на „Мини Марица-Изток“ ЕАД е доставен и монтиран иконостасът на храма, изработен от Димитрий Бобев от гр. Габрово. За председател на Църковното настоятелство е назначен свещеноиконом Живко Желев, който се заема с довършителните работи и обзавежда храма с необходимата богослужебна утвар.

Коментари към новината

Още новини от Духовност