Новини от област Стара Загора и България

Нов проект

Община Бургас строи детска болница с помощта на Европейската инвестиционна банка

Община Бургас  строи детска болница с помощта на Европейската инвестиционна банка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Община Бургас ще строи детска болница с помощта на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) чрез Плана за инвестиции за Европа, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).
Изграждането на болницата е част от инвестиционната програма на общината за периода 2020 – 2023 г. Проектът трябва да бъде завършен през 2024 г.

ЕИБ и Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси – партньорство между ЕИБ и ЕК в рамките на Плана за инвестиции за Европа, ще окажат консултантска подкрепа на общината. Това ще включва проучване за осъществимост на проекта, функционално планиране и предварителни проекти в съответствие с най-добрите практики и стандарти, посочва се в съобщението.

Бъдещата детска болница в Бургас ще е в тясна връзка с Медицинския факултет на университета „Проф. д-р Асен Златарев“ в града. Планира се сградата да е с нулеви емисии.

Международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /ИДОМ/ представи пред общинските съветници идеен проект на бъдещата Детска болница в Бургас. На срещата присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас Стойко Танков, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Борислава Габровска - съветник в представителството на Европейската инвестиционна банка в София, д-р Георги Паздеров – Директор РЗИ Бургас, представители на ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и на Факултета по медицина, на Български лекарски съюз.

В 70-годишната си история Консорциумът, избран от Европейска инвестиционна банка е проектирал досега над 100 болници в цял свят, а екипът, който е разработил проекта на детска болница в Бургас, се състои от специалисти от над 10 държави.
„Благодаря на представителството на Европейската инвестиционна банка в България в лицето на г-жа Габровска. От почти две години работим с екпертите на Банката и на международния консорциум, избран от ЕИБ. В началото по темата за детското здравеопазване – бях убеден само, че Бургас трябва да има Детска болница. Постепенно разбрах, че когато боледува дете, боледува цялото семейство. Затова целта ни е да лекуваме не само детето, че ние работим не просто по проект за нова сграда, а по изцяло нова философия за лечение. Защото когато боледува едно дете, това е стрес за цялото семейство“, сподели кметът Николов в началото на срещата.

По проекта до момента експертите направиха 4 посещения в Бургас, интервюта и срещи със заинтересовани страни, международни и български експерти. Подробно е анализирана демографска и медицинска информация, както и статистика за заболеваемостта сред децата в Бургас и в Югоизточния регион за пет години назад. Въз основа на това екипът изготви доклади с оценка на нуждите, финансово-икономически анализ, функционална структура и програма на болницата, и подробен проект за инфраструктурата на болницата, както и за оборудването.

„Много важно ни е да се създаде школа за развитие на медицината в Бургас и в частност на педиатрията. Затова след като изградим болницата, тя да трябва скоро след това да кандидатства пред държавата за получаване на акредитация за база за обучение на лекари и медицински специалисти по педиатрични специалности – т. е. тя трябва да стане и университетска болница. По време на посещенията ми в различни детски болници в Европа ми направи впечатление, че добрите болници са тези, в които има много студенти. Това трябва да се случи и в Бургас“, заяви още кметът Николов и допълни, че нито една партия или политически представител не трябва да приема тази болница като политически проект. „Идеята е надпартийна и родена от нуждите на Бургас и многобройните срещи с родители.

Тази идея е подкрепена от всички политически сили и всички власти – местни и държавни. Имаме писма за съгласие от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, от министър Сербезова, от министъра на регионалното развитие, от ректора на Университет „Проф. Асен Златаров“ и декана на Медицинския факултета. От всички институции, които имат общо с проекта и зависи реализацията му. Благодаря на всички“, допълни още кметът Николов.

Проектът предвижда лечебното заведение да бъде на 8 етажа, в които ще разположени няколко основни сектора от дейността на Болницата – Амбулаторно отделение за консултации и диагностика, Спешно отделение, Стационарен блок със 133 легла, от които 10 интензивни, разпределени в 5 клиники и 15 отделения по отделните специалности:

- Детска нефрология
- Детска кардиология
- Детска гастроентерология
- Ортопедия и травматология
- Детска ендокринология
- Детска хирургия
- Лицево-челюстна хирургия
- Пулмология и фтизиатрия
- Хематология
- Рехабилитация и физикална медицина
- Интензивно лечение
- Очни болести
- Уши-нос-гърло
- Алергология
- Инфекциозни болести

В Болницата ще бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите, като е предвидено използване на част от покривните пространства, на вътрешни пространства и тераси, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми, за да помага за адаптацията на децата. Целта е от момента, в който пациентите и техните родители пристигнат в лечебното заведение, те да бъдат посрещнати от дружелюбна и различна болнична среда, в която да получат максимално добра и адекватна медицинска помощ, и грижи по време на своя престой.

Проектът предвижда да бъде изградена модерна болница, съобразена с околната среда и с максимална енергийна ефективност и използване на екологично чисти продукти и технологии. Сградната инфраструктура предвижда още използване на възобновяеми енергийни източници и различни форми на диверсифициране на енергийните източници за оптимизиране на разходите за електрическа и топлоенергия.
След като идейния проект, изработен от консорциума е готов, следващата стъпка пред международния екип е подготвяне на тръжната документация. Веднага след като бъде регистрирано дружеството, като юридическо лице, бургаската болница ще кандидатства за член на Европейската организация на детските болници ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която обединява водещите педиатрични болници в Европа

Коментари към новината

Още новини от Здраве