Новини от област Стара Загора и България

Фееричен спектакъл на Шекспировата „Сън в лятна нощ“ на старозагорска сцена

2678 11/05/2022 12:12 Култура Сцени
Фееричен спектакъл на Шекспировата  Сън в лятна нощ  на старозагорска сцена
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

В представлението участват над 30 актьори, балетисти и деца от театралните школи в Стара Загора

Класическата шекспирова комедия „Сън в лятна нощ“ оживява в нов, фееричен прочит на режисьора Елена Панайотова на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, в който участват над 30 актьори, балетисти от старозагорската опера и деца от театралните школи. Премиерата на мегаспектакъла е тази вечер от 19 и вече почти всички билети са разпродадени.

„Сън в лятна нощ“ е първият амбициозен театрален продукт в мандата на новия директор на ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова, която седна на горещия стол преди около 2 месеца.

„Сън в лятна нощ“ е истинско предизвикателство – всички потеглихме в тази посока, съчетавайки театър със стих, с балет, танц, движение, мултимедия и с участието на много деца.  Не съм си мислила, че ще се получи толкова грандиозен спектакъл, но вървейки по линията на принципа да не се прави компромис с нищо, на финала се оказа, че за кратък период от време сме постигнали нещо изключително“, посочи Светла Тодорова, която се появява в спектакъла в ролята на царицата на Амазон Хиполита.

„С този проект давам заявка за това какво ми се иска да се случва в нашия театър – съчетаване на различни елементи от различни изкуства, защото сам по себе си театъра е синтетично изкуство. Съвремието изисква да бъдем гъвкави, комбинативни и да представяме на младите хора интересни заглавия с интересен режисьорски почит, които използват умело съвременните технологии.

Целта ни е да бъдем номер 1 в България и да стоим достойно като културен институт заедно с Държавна опера – Стара Загора и Държавния куклен театър на града“, допълни Тодорова.

Новият спектакъл на старозагорските театрали преминава като един жизнерадостен цветен сън, изпълнен с абсурдно смешни ситуации, непрекъснато движение и обрати, които неизбежно ще накарат зрителите да излязат накрая от залата с усмихнати и ведри лица.

В него участва почти цялата театрална трупа на ДТ „Гео Милев“ – 16 актьори, 10 деца, от театралните трупи в града, 5 балетисти от Държавна опера Стара Загора. В спектакъла участват и двама дебютанти – гости от Младежкия театър.

„Тази огромна продукция се случи за много кратък срок, но успяхме да се справим, сигурно защото това е най-сърцатата трупа, с която съм работила“ призна режисьорът Елена Панайотова.

Сценографът и костюмограф на постановката Николина Костова-Богданова е решила сцената като една огромна спалня, изпълнена с пухени възглавници, в която по магичен начин се смесват елфи и хора, реалност и магия. Декорът е лишен от мебели тежък театрален реквизит, оставяйки на публиката да развихри фантазията си под въздействието на светлинните и мултимедийни ефекти, музиката и актьорското изпълнение.

Музиката е на Христо Немлиев, който често работи със старозагорския куклен театър и казва, че докато е пишел нотите за „Сън в лятна нощ“ си е представял една метафизична приказка.

Ролята на един от най-интересните персонажи в спектакъла – пакостливият дух Пък, е поверена на … жена. Това е актрисата Илина Илиева, която прави истинско себераздаване на сцената, движейки се по сцената като безтегловно магическо същество, което не спира да танцува, да се катери, да лети и да разсмива публиката с невероятни пози, мимики и пакости.

„Сън в лятна нощ“ е част от плана ми да върнем младите хора в театралната зала, посочи преди спектакъла Светла Тодорова. Вярвам, че след като харесат „Сън в лятна нощ“, те ще прочетат и „Хамлет“. Завладяно от интернет и социалните мрежи, младото поколение започва да се изплъзва от театъра и е много важно театралният език да намери път към фрагментираните от виртуалното общуване техни сетива“, убедена е тя. Затова в репертоарния план, на който залага като нов директор, ще има още много заглавия от изучавани автори или по произведения, които се изучават в училище. Следващото заглавие, върху което започва работа трупата на старозагорския драматичен театър, е „Суматоха“ на Йордан Радичков, чието творчество също влиза в уроците по литература.

Светла Тодорова води преговори и с млада дама режисьор, която е готова със сценария за спектакъл за Гео Милев, изграден върху поемата „Септември“. Представлението вероятно ще стане част от есенните литературни дни в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Култура